Радев иска образованието да стане национален стратегически приоритет

Радев иска образованието да стане национален стратегически приоритет
Президентство
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев откри учебната година в училището в една от най-малките общини в страната - Трекляно. 19 са населените места там, 19 са били и училищата преди години.

Днес обаче то е само едно и се намира в общинския център Трекляно. Едва трима са първокласниците, които прекрачиха училищния праг за първи път.

В първия учебен ден държавният глава постави акцент именно върху училищата в малките населени места и трудностите, които имат те.

Ето какво каза президентът, цитиран от БНТ:

Този ден и този завет се предава от поколения на поколения на жадния за познания български народ към следващото поколение и е прекрасно, че ние спазваме тази българска традиция. Днес, разбира се, най-голямо е вълнението за първокласниците, които ще прекрачат за първи път класните стаи и техните родители и нашите мисли са с тях, но аз избрах неслучайно да откликна на вашата покана, защото вие в Трекляно можете да бъдете горди със 163-годишната история на вашето училище. 163 години търсещите знание деца от Трекляно прекрачват прага на това училище. 

И нека не забравяме, че вашите предци са го изградили още преди Освобождението, за да може младите хора в този край да бъдат образовани, да бъдат равни по знание и самочувствие на своите връстници в Европа, и да допринесат за възраждането на българската държава. Днес от 19 населени места в общината във всяко едно, от които е имало училище, единствено в Трекляно училището се е запазило и наш стремеж и отговорност на всички и на държава, и на местна власт, и на преподавателски състав, и на всички жители, наша отговорност е да пазим и да развиваме това училище. Защото доказано е, че училището пази нас. Там където училището се затваря, въпрос на време е да се затвори населеното място. Затова искам да благодаря и на всички образователни и обществени организации, които откликнаха на призива на президентската институция да можем днес да помогнем и то чувствително, така че в училището да се води един много по-добър, качествен учебен процец. Искам да изразя своето дълбоко уважение и признателност към учителския състав за вашия професионализъм, всеотдайност и постоянство в изграждането на най-важния капитал на нашата държава - нашите деца. Знам, че в тези условия е трудно, но искам да ви пожелая успех във вашата високо благородна и отговорна мисия. А на вас, скъпи ученици, искам да пожелая успех в пътя на познанието, по който поемате днес. Бъдете любознателни, пожелавам ви търсенето на знания да ви доставя удоволствие и удовлетворение, но не забравяйте, че образованието изисква и усилия. Така че, бъдете непреклонни пред препятствията и превръщайте всяко препятствие в трамплин към вашия следващ успех. Вярвам, че тази година ще дадете всичко най-добре от себе си и в уроците, и в спорта, и в игрите, и ви пожелавам да бъдете един сплотен отбор. А на вас, всички жители на Трекляно, благодаря за това, че днес сте тук за тази огромна подкрепа, която давате на това родолюбиво българско училище. На добър час !

#Румен Радев #образование #училище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »