Конституционният съд отмени отзоваването на дипломатите от ДС

A A+ A++ A

Конституционният съд (КС) отмени промяната в Закона за дипломатическата служба, според която бивши агенти на Държавна сигурност нямат право да заемат никакви дипломатически длъжности в мисиите на България в чужбина.

Съдът отменя тази поправка като противоречаща на Конституцията, беше съобщено на сайта на КС в сряда.

Според магистратите „негативната обществено-политическа и ценностна оценка по отношение на дейността на тайните служби на тоталитарната държава не бива да се смесва с въпроса за конституционните права на гражданите в съвременното демократично общество".

Конституционните съдии отменят и друга оспорена разпоредба – тази за правомщията на външния министър Николай Младенов.

Те посочват, че осъществяването на външната политика на страната, включително и участието на държавата в „изграждането и развитието на Европейския съюз" трябва да се основава на дългосрочните и стратегическите интереси на нацията.

Според магистратите Конституцията не допуска концентрацията на правомощия в нито една от разделените власти или в отделна институция.

Те отбелязват, че оспорените текстове за правомощията на външния министър влизат в противоречие с конституционните текстове, които уреждат „представителната функция, предоставена от Конституцията на държавния глава, както и с част от конституционните функции на правителството".

Миналата година Комисията по досиетата обяви, че 40% от посланиците на Република България през последните 20 години са били свързани със системата на бившата Държавна сигурност, като някои от тях са още на действаща служба.

Тогава президентът Георги Първанов отказа да подпише укази за освобождаването на оповестените дипломати с мотива, че има забележки само към един от тях.

В началото на лятото 13 посланици от общо 35-имата, огласени като агенти на разузнаването на комунистическия режим, се прибраха чрез безсрочни командировки в София.

В приетите лятото промени се предвиждаше всички лица на дипломатическа длъжност, за които към момента на влизане на закона в сила е установена принадлежност към ДС, да бъдат освободени от министъра без предизвестие и преназначени на друга позиция.

При връчването на удостоверението за избори от ЦИК новоизбраният президент Росен Плевнелиев заяви, че още в първия си работен ден като държавен глава ще върне дипломатите – агенти в страната.

#Конституционният съд #КС #Николай Младенов #министър на външните работи #дипломати #дипломатическа служба #Държавна сигурност #ДС #ЦИК #Росен Плевнелиев #Георги Първанов #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »