Тереза Мей загуби мнозинството в парламента

Тереза Мей загуби мнозинството в парламента
You tube
A A+ A++ A

След определени 626 от 650 места в долната камара на британския парламент консерваторите получават 42,3%, лейбъристите 40,3% , либералдемократите -7,1%, ЮКИП има около 1,9%, Зелените остават с 1,6%. Телевизия "Скай нюз" съобщи, че според резултатите от досегашното преброяване на гласовете и очакванията за окончателните резултати от извънредните избори във Великобритания, нито една партия няма да получи мнозинство в долната камара на парламента – Камарата на общините, предаде БГНЕС.

По този начин, според предварителните прогнози, в Обединеното кралство може да се наложи да се сформира така нареченият „окачен” или "висящ"парламент. Британската Консервативна партия получи първия си удар при гласуването в парламентарните избори когато младшият министър в министерството на финансите Джейн Елисън отстъпи на представителката на лейбъристите в своя избирателен район Батърси в южната част на Лондон. Сензация предизвика и отпадането от Камарата на общините на лидера на парламентарната фракция на Шотландската национална партия Ангъс Робъртсън.

Отпадна от парламента и бившият лидер на националистите в Шотландия Алекс Салмънд. Въпреки че Шотландската национална партия (ШНП) ще загуби най-много места в парламента на Обединеното кралство след предсрочните парламентарни избори, големият губещ остава Тереза Мей. Премиерът и лидерка на Консервативната партия не успя да мотивира избирателите да ѝ дадат широк мандат и сигурни позиции в навечерието на преговорите с ЕС за Брекзит. Тя не само загуби абсолютното мнозинство в парламента, но и бе подложена на унизителна критика както от крайнодесния партиен ЮКИП, така и от Джеръми Корбин, които направо й поискаха оставката като премиер от различни позиции.

Призив да си помисли за лидерското място отправи и депутатката от управляващата партия В Шотландия консерваторите печелят 11 места от ШНП. ШНП губи и 6 места в полза на лейбъристите, и три в полза на либералдемократите. Очаква се, че Мей ще си намери с кого да формира мнозинство. Юнионистите от Северна Ирландия са най-вероятният ѝ съюзник, но те ще поискат в замяна повече власт за партията си на местно равнище. Тереза Мей увери, че консерваторите ще осигурят „стабилност” на страната след извънредните парламентарни избори в четвъртък.

Каквито и да са резултатите Консервативната партия ще осигури възможността да изпълним този дълг да осигурим стабилност, заяви Мей, след като стана известно, че е преизбрана в долната камара на парламента. Паундът се срина спрямо долара в петък сутринта с над 1,5% след като се очертаха предварителните резултати от изборите за парламент във Великобритания, сочат данните от търговете. Около 7:14 часа, балг вр., курсът на лирата спрямо предишното затваряне на сесията бе стигнал 1,275 долара от 1,2957 долара.

#Тереза Мей #Великобритания #предсрочни парламентарни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"