Турция изготви речник за терористичните групировки

Турция изготви речник за терористичните групировки
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Турското ведомство за обществен ред и сигурност изготви речник с обем 802 страници, който е концентриран върху различни конкретни терористични групировки, предаде БНТ.

Речникът се отнася до термини като "агент провокатор", "промиване на мозъци", "пета колона" и "национална алармена система". В него също е включена информация за антиправителствените протести в парка Гези през 2013 г., за термина "демократична автономия" - използван от кюрдските националистически групи, "тероризмът, използващ религията", и Дениз Гезмиш - ляв студентски лидер, екзекутиран през 1972 г. за опит за сваляне на конституционния ред, пише 24 часа.

По отношение на Ислямска държава (ИД), в речника пише: "ДАЕШ (друго име за ИД) има икономическа мощ, използва социалните медии по ефективен начин и се обяви за държава халифат, което прави лесно за организацията да набира членове".

В речника е вписана още подробна информация за десетки организации като фетхулалистката терористична организация (ФЕТО), поставената извън закона Републиканска партия за освобождение на народите - Фронт (РПОН-Ф), забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), Партията на сирийския кюрдски демократичен съюз (PYD) и неговото въоръжено крило, Националните отреди за защита (YPG), предаде Дарик.

Като цяло в четивото най-много място е отделено на ПКК и ФЕТО, отбелязвайки връзката на тази организация с живеещия в Пенсилвания ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и на президента Реджеп Тайип Ердоган, превърнал се в негов противник.

#ПКК #ФЕТО #ИД #речник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"