Лавров: Ракетният удар в Сирия много напомня ситуацията в Ирак през 2003 г.

Лавров: Ракетният удар в Сирия много напомня ситуацията в Ирак през 2003 г.
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Ракетният удар на САЩ по сирийската авиобаза е агресия с измислен претекст и напомня за ситуацията в Ирак през 2003 година, каза руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС, цитирана от Дарик. "Това е акт на агресия, абсолютно под измислен претекст", заяви Лавров. "Напомня на ситуацията от 2003 г., когато САЩ и Великобритания с някои свои съюзници нахлуха в Ирак", добави той.

Лавров допълни, че няма информация за жертви сред руските военни в резултат на американския удар по базата в Хомс и добави, че "най-вероятно" не е имало. "Що се отнася до жертви сред руските войници, нямаме такава информация, най-вероятно не е имало", допълни още външният министър. Той допълни, че Москва ще настоява за истината за събитията в Идлиб, където тази седмица бе извършено нападение с химическо оръжие, информира Интерфакс.

„Отново се връщаме към мисълта за това, че „Джабхат ан Нусра", която мимикрира и променя името си, по някакъв начин е разглеждана от нашите западни колеги като организация, която трябва да бъде защитавана, въпреки че е обявена от Съвета за сигурност на ООН за терористична", коментира Лавров, допълвайки, че Русия ще настоява за изясняване на причините за американските удари. „Надявам се, че тези провокации няма да доведат до необратими резултати", допълни първият дипломат на Москва.

"Надяваме се провокациите на САЩ да не доведат до необратими резултати", коментира още Лавров, предава ТАСС. По негови думи в медиите са се появили някои "радостни" изказвания на бивши служители на администрацията на Обама, а след атаката в Сирия сътрудничеството между САЩ и Русия става доста нереалистично. От думите му стана ясно също, че Москва ще търси истината за това как са били направени решенията за ракетните удари в Сирия. 

 

#Ирак #Сергей Лавров #удари #Джабхат ан Нусра #Русия #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »