Длъжниците у нас – със средно образование и без финансова грамотност

Длъжниците у нас – със средно образование и без финансова грамотност
Източник: Капитал
A A+ A++ A

Тенденцията мъжете под 30 г. да са най-често задлъжнелите у нас се запазва и за 2017 г., отчитат от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Изборът на по-лускозните стоки и услуги в съчетание с ниската финансова култура са сред факторите, даващи общия профил на българския длъжник. Според Асоциацията над 70 на сто от влизащите в описанието са със средно образование, сезонна заетост и без трудов договор.

Статистиката сочи още, че градовете с най-много задлъжнели са Стара Загора и Благоевград, а първенците по изчистени дългове са Враца и Русе. Според анализаторите това е свързано по-скоро с движението на кредиторите, а не дотам с демографските фактори за региона. Любопитно е и разделението според астралните характеристики - по данни на Асоциацията родените под зодия близнаци традиционно са най-лошите платци, а ракът запазва привилегията да е най-добър в сметките.

Българинът не е лош платец, но дълговете скачат

Така общата картина за 2016 г. показва, че средният размер на необслужените задължения на българина скача с 22% спрямо 2015 г. Което, по данни на АКАБГ, се дължи основно на "раздвижването" на пазара и връщането на високите потребителски нива от 2006-2008 г. От Асоциацията са категорични, че българинът не е по-лош платец от преди, по-скоро гледа с оптимизъм към своите доходи. Данните сочат още, че броят на задлъжнелите намалява за сметка на размера на дълговете, което се дължи най-често на импусливните покупки и прибягването до "бързи" кредити от страна на потребителите.

Изразено в цифри, средният дълг на българина за 2016-а у нас е 912 лв. в сравнение с 747 лв. за предходната година. Показателят за 2014 г. е значително по-нисък - 485 лв. Положителна тенденция на фона на високите дългове е, че новите кредити не отиват за погасяване на стари задължения, което говори за спокойствие у кредоползвателите и избор на стоки и услуги по тяхно желание.

От Асоциацията регистрират още, че за 2016 г. на пазара на междуфирмената задлъжнялост се наблюдава един значителен ръст в обемите, прехвърлени към колекторските компании. Tенденция се очаква да се запази и през 2017 г. За сравнение от АКАБГ коментират, че само през първото полудогие на миналата година стойността на корпоративните заеми е равна на тази през цялата 2015 г. Анализаторите са категорични, че най-проблемните сектори остават търговията на едро, търговията на дребно, строителството и пазарът на недвижими имоти, което формира и 50 на сто от компаниите в затруднено финансово положение.

Лоши портфейли и сделки за милиони

От Асоциацията прогнозират постепенното нарастване на изкупуването на вземания през 2017 г. особено след мегасделката с УниКредит Булбанк от началото на годината. Лошият портфейл на банката наброяваше 93 млн. евро (182 млн. лв.) и де факто стана една от най-големите сделки на пазара на необслужвани задължения у нас след продажбата на рекордния пакет на Пощенска банка - 144 млн. евро (280 млн. лв.) преди няколко години.

Като цяло прогнозите на АКАБГ за пазара в България са позитивни. Данните сочат, че въпреки политическата нестабилност, бизнессредата бележи подобрение. До края на 2016 г. новооткритите процедури по несъстоятелност намаляват, като за цялата година наброяват 440, а обявените в несъстоятелност фирми са 381. Сегментът на чистото събиране при доставките на стоки и услуги също се очаква да расте, която тенденция ще се запази през цялата 2017 г.

От Асоциацията коментират още, че не са малко външните фактори, които могат да повлияят на портфейла на българина. Така например януари и февруари традиционно са трудни месеци от гледна точка на събираемостта, предизборната обстановка също разклаща сигурността в семейния бюджет. Анализаторите са на мнение, че интензивното предлагане на дългове за изкупуване в потребителския и корпоративния сегмент ще се запази като една от "горещите точки" и през настоящата година.

#АКАБГ #покупки #сектори #портфейл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »