Повече от 1 000 труса са регистрирани в Турция за седмица

Повече от 1 000 труса са регистрирани в Турция за седмица
Novini.bg
A A+ A++ A

От началото на земетръсния кошмар в района на Чанаккале са регистрирани 1 103 труса, 480 сгради са напълно разрушени, няма човешки жертви, информира БГНЕС.

Земята започна да се люлее на 6 февруари с магнитуд около 5,5 по скалата на Рихтер /4 труса/, 16 пъти силата достигна над 4-а степен, 126 с магнитуд над 3 и 967 с около 2-а степен. Изненадващо всички епицентрове са разположени много близо един до друг в район с широчина 20-30 километра. Това е отбелязано в секцията за специални доклади в сайта на Европейския средиземноморски сеизмологичен център EMSC, пише Нова телевизия.

Четирите труса със сила около 5,5 бяха усетени и в Гърция, и по високите етажи в Кърджалийска област. Вчера минути преди 16 ч. българско време в Чанаккале при Айваджък бе регистрирано поредното земетресение с магнитуд 5,4, а днес паниката на местните жители се удвои при вида на извираща от почвите вряла вода. Температурата на въздуха е 1 градус, прехвърча сняг, а нарастващите изпарения образуват ледени слоеве със зловещи образи при смесването си със студа, предаде канал „Хабертюрк“. В този район до село Тузла се намират и геотермални централи.

Освен разрушените 480 сгради, други 954 са с особено тежки поражения по конструкциите си, съобщиха от кризисния център в община Айваджък. Министерството по бедствията и извънредните ситуации и Червеният полумесец изградиха лагери от 478 палатки и 500 фургона за останалите без дом местни жители, но тъй като са недостатъчни, ще бъдат доставени още 200 фургона. Страхът от нови земетресения обаче принуждава хората през цялото време да стоят отвън и да се топлят на огньовете. 

 

#Турция #вторични трусове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори