Ректорът на Великотърновския университет – агент на ДС

Ректорът на Великотърновския университет – агент на ДС
Ректорът на ВТУ Пламен Легкоступ (на заден план) заедно в премиера Бойко Борисов през 2009 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ректорът на Великотърновският университет проф. Пламен Легкоступ е бил съдържател на явочна квартира и е сътрудничил на Държавна сигурност под псевдоним „Оазис“.

Това става ясно от решение на комисията по досиетата, обявено в четвъртък. Комисията оповестява проверката си за няколко висши училища.

Според обявеното днес решение на комисията по досиетата Легкоступ е регистриран през 1984 г., снет е от отчет през 1990 г., като има писмо за унищожаване на досието му.

Легкоступ стана известен с това, че през януари 2009 г. прокара през Академичния съвет предложението за награждаване на Владимир Путин, което предизвика недоволство на преподаватели в университета.

Най-много агенти на бившите комунистически служби (13) са разкрити във Великотърновския университет, като проверката е обхванала 110 преподаватели и учени. От тях петима са на действащи ръководни постове.

Сред тях освен ректора са още Димитър Киров – декан от май 2007 г., Пеньо Пенев – зам.-декан от май 2007 г., Красимир Петров – ръководител на катедра от май 2007 г. и Апостол Делипапазов – ръководител на катедра от декември 2006 г.

В Техническия университет във Варна от 103 проверени лица четирима са с установена принадлежност от ДС. Само един заема ръководен пост в момента – Ангел Димитров, декан от 2007 г.

В Стопанска академия в Свищов са проверени 52 ръководители, от които са установени двама агенти, които вече не заемат ръководни постове.

До момента комисията по досиетата е обявила проверките в Софийския университет, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Икономическия университет във Варна, Русенския университет „Ангел Кънчев“.

#Държавна сигурност #ДС #Пламен Легкоступ #Великотърновски университет #ВТУ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"