Сирийците в България: Да поиграем на числа

A A+ A++ A

(продължение на "Изтощени, разделени, обезкуражени: Сирийците в България")

Броят на сирийците в България не е известен дори на държавните институции, които дават на BIRN често противоречащи си данни след серия запитвания по Закона за достъп до обществена информация.

Гражданският регистър [ЕСГРАОН], който пази сведения за чуждестранни граждани с постоянни или петгодишни разрешения за пребиваване, сочи, че само 334 сирийски граждани са се установили в страната към средата на март 2016 г.

Министерството на вътрешните работи обаче казва, че към 2015 г. 1937 сирийци притежават петгодишни и постоянни разрешителни за пребиваване, а други 227 са с тримесечни разрешителни.Тези данни също вероятно създават непълна представа за действителния брой на сирийците в страната, тъй като министерството разкрива и че други 4014 души получават едногодишни разрешителни между 1999 и 2015 г., без да пази данни за случаите на подновяване.

Нито едно от тези числа не включва сирийците, станали български граждани по натурализация, макар според българското Министерство на правосъдието това да обхваща едва 204 души за периода 2001-2016 г.

Сирийското посолство смята, че в България има около 3000 сирийци преди началото на кризата – число, за което много членове на общността вярват, че изобщо не е нереалистично.

Но според академично изследване от 2008 г. на базираната в София неправителствена организация Международен център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия, броят на сирийците в България емного по-висок.

Въз основа на данни от преброяването през 2001 г., в което 5000 души са записани като араби, и на свое собствено изследване на арабската общност, организацията вярва, че броят на сирийците в България към дадения момент може да достига 17 000 души, като това включва както легално, така и нелегално работещите. Това би направило сирийците третата по големина етническа група след турците и ромите.

Лидерите на сирийската общност и представители на държавни институции, с които BIRN разговаря, казват, че единствената друга многочислена сирийска общност в Източна Европа е в Румъния, където преброяването от 2002 г. регистрира едва 1180 сирийци.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »