39% от българите смятат, че жертвата носи част от вината за изнасилването си

39% от българите смятат,  че жертвата носи част от вината за изнасилването си
Amazing True Life Stories
A A+ A++ A

70% от потребителите на социални медии в България смятат, че не може да има милост за извършителя на сексуално посегателство. 39% пък са готови да приемат, че е възможно жертвата да носи част от вината за изнасилването си.

Това сочат данните от изследване на българската агенция за медийни анализи Perceptica.

В социалните медии темата за насилието над жени се обсъжда предимно във форуми (36%) и коментари под статии (35%). 15% от споменаванията идват от Facebook, 9% от Twitter и 5% от блогове. Сред коментиращите преобладават жените (80%), докато 20% от коментарите са от мъже.

Най-активно обсъжданите теми за разглеждания период включват нападенията в Кьолн от края на 2015 г., убийството на Боньо Фаса от 18-годишната Мария Гиздева на 25 юли в Стара Загора и аборта след изнасилване. 16% споменават насилието срещу жени в контекста на бежанската криза, като традиционните медии се фокусират върху отразяването на реални инциденти, където заподозреният извършител е мигрант, а в социалните медии преобладава страхът, че потокът от мюсюлмани ще отприщи вълна на нападения срещу жени.

Когато се обсъждат случаи на изнасилване, 52% от коментиращите за склонни да вярват на жертвата, 20% казват, че са необходими повече доказателства, за да се установи истината, а първата реакция на 24% е да се усъмнят в обвинението. 4% от коментиращите твърдят, че сами са били жертва на изнасилване.

Важен дял от разговорите в социалните мрежи се генерира и от жертви на домашно насилие и тормоз, които се обръщат за помощ и съвет към във форумите. В 83% от тези разговори жертвата на насилие е жена, а в 13% - мъж, като и в двата случая основният въпрос е свързан с бъдещето на децата.

Жените, жертви на домашно насилие, се страхуват, че детето им ще израсне без баща, докато за мъжете ключов е въпросът с попечителството, което все още се присъжда най-често на майката. В 93% от общия брой дискутирани случаи потребителите на форуми съветват жертвата да се обърне към полицията, адвокат или към някоя от организациите, които могат да окажат помощ в подобни случаи. Преобладава възгледът, че „насилникът е такъв до края на живота си“.

#сексуално посегателство #жертва #изнасилване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »