Льо Пен иска референдум за "Фрекзит"

Льо Пен иска референдум за "Фрекзит"
Източник: www.lexpress.fr
A A+ A++ A

Лидерът на френския крайнодесен Национален фронт Марин Льо Пен, която се кандидатира за президент на Франция, приветства вота на Великобритания да напусне Европейския съюз, предаде Ройтерс. 

"Победа за свободата. Сега трябва да имаме такъв референдум и във Франция и в други страни от ЕС", написа тя в профила си в социалната мрежа туитър. За разлика от Великобритания обаче, Франция има конституция, която гласи, че "Републиката е част от Европейския съюз". Така че един предполагаем "Фрекзит" ще изиска конституционна промяна, което според експерти е сложно, но не и невъзможно, пише 24 часа. 

По-рано в свое изказване Льо Пен посочи, че Франция има повече причини да напусне ЕС от Великобритания. На среща с други патриотични евроформации, лидерът на НФ коментира, че всички страни на съюза трябва да се запитат за "своята връзка с ЕС". Тогава Льо Пен предупреди британските гласоподаватели да не бъдат подвеждани от предричанията за катастрофални последици, ако Лондон напусне евросъюза.

Според социолозите, Льо Пен едва ли ще бъде избрана за президент, но ако се случи, тя ще разгледа членството на Франция в ЕС, след което ще направи референдум.  По думи на Льо Пен, членството в ЕС е лишило Франция от автономност, включително в областта на имиграцията, паричната и фискалната политика.

#Марин Льо Пен #Франция #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"