Арестуваха директора на "Джумхуриет" Акин Аталай в Истанбул (обновена)

Арестуваха директора на "Джумхуриет" Акин Аталай в Истанбул (обновена)
Източник: Haber Günce
A A+ A++ A

Изпълнителният директор на опозиционния турски вестник "Джумхуриет" Акин Аталай е бил задържан на международното летище "Ататюрк" в Истанбул. Преди седмица бяха арестувани девет служители на медията по обвинения за тероризъм. Аталай също беше издирван. Той е задържан при завръщането си от Германия, предаде БНТ.

Деветима журналисти и представители на ръководството на вестника бяха поставени под арест миналата седмица в рамките на разследване за "терористични дейности". Те са обвинени в извършване на престъпления в полза на кюрдските бунтовници и Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/. Аталай е бил задържан при пристигането му на международното летище "Ататюрк" от Германия.

Задържаният отсъстваше от Турция, когато в последния ден на октомври полиция нахлу в редакцията и арестува 12 журналисти, 9 от които са в затвора Силиври в Истанбул. За него също имаше заповед за арест и тя беше изпълнена днес пред очите на пасажерите и посрещачите на летището. Той пристигна със съпругата си Адалет, която подчерта, че твърденията за бягството му, тиражирани в проправителствените медии, са лъжа, а за арестите в редакцията са научили в Германия. Смятаме, че цялата операция е с цел вестникът да бъде завзет от властта и да бъде подчинен чрез попечител, посочи тя. На летището бе и адвокатът на „Джумхуриет“ Бахри Белен, който заяви, че натискът и операцията върху вестника са изцяло политически.

„Доколкото успяхме да разберем, Аталай е арестуван по стълбите още при излизането си от самолета и ще бъде отведен в дирекцията на полицията. Не е ясно колко дни ще бъде оставен в ареста, възможно е да бъде задържан под стража. Това е политическа операция, не правна. Няма никакво правно основание за задържаните журналисти“, посочи Белен.

Аталай е бил търсен от полицията на домашния му адрес в Истанбул, а впоследствие е издадена съдебна заповед за издирването и ареста му с мотива, че с бягството си той ще укрие доказателства. Като издател и директор на вестника той е заподозрян в умишлено насърчаване на публикациите, които според властите са пропаганда в полза на терористичните организации на кюрдските сепаратисти от ПКК и на ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен. Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за подкрепа и съдействие на терористичните организации, без да е пряк член в тях.

В деня, когато бяха арестувани 12 души от вестника /главният редактор Мурат Сабунджу, двама адвокати, членове на издателския борд, консултант, журналисти и карикатуристът/, вицепремиерът Нуман Куртулмуш заяви на пресконференция, че операцията не е насочена срещу журналистите и авторите на статиите, а срещу издателя. Тогава той подчерта, че прокуратурата в Анкара е започнала разследване срещу издателската група на 18 август т.г. От 31 октомври не стихват гражданските протести в цялата страна срещу натиска върху медията, всеки ден хиляди обграждат редакцията в Истанбул, продължават нощните бдения там. В момента зад решетките по затворите в Турция са 142 журналисти.

#Ататюрк #журналисти #ФЕТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"