От 2017-та тръгват делата срещу гюленистите в Турция

От 2017-та тръгват делата срещу гюленистите в Турция
Източник: Habertürk
A A+ A++ A

 

Все още няма конкретна дата, но в началото на 2017 г. ще започне серия от дела срещу задържаните по обвинение за участие в опита за военен преврат от 15 юли и членство в терористичната организация ФЕТО, предаде БГНЕС.

Много е възможно обаче и през този декември да бъде даден старт на съдопроизводството, заяви главният прокурор на Анкара Харун Кодалак. Над 3 000 съдии и прокурори ще бъдат съдени поотделно, което означава, че толкова ще бъдат делата само срещу магистрати, но ако се докаже участието им в един и същ инцидент, делата ще се обединяват, допълни той.

Кодалак посочи, че в рамките на разследването срещу организацията ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен в момента задържаните са 4 359 военни и цивилни граждани, но числото постоянно се променя и броят им нараства. Над 10 000 заподозрени са разследваните, отбелязва в.“Миллиет“.

Днес министерството на вътрешните работи отстрани от длъжност 1 218 служители в жандармерията заради подозрения за връзки с ФЕТО, съобщава в. “Стар“. В друга публикация се посочва, че е разкрит план за бягството на 5 544 членове на ФЕТО от затвора в Синджан до Анкара. При претърсването в килиите са открити скиците на затвора и вентилациите, охранителните схеми, евакуационният план и кодирани съобщения. Затворниците са ползвали шифрови знаци за тайна кореспонденция помежду си и са събирали сведения за надзирателите и другите служители. Телевизия NTV уточни, че масовото бягство е планирано за ноември, охраната е неимоверно засилена, ръководството на жандармерията с доклад поиска от главната прокуратура да предприеме незабавни действия.

В доклада се посочва, че при капацитет на затвора 6 000 души, зад решетките в момента са задържани 8 076 престъпници. Същите 5 544 членове на ФЕТО твърде често попадали в болницата и уговаряли плана за бягството, подготвяли бунтове, размирици, палежи и вземане на заложници, много от тях били военни експерти по саботажи. Разследването срещу тях е започнало веднага, разпитват се и служители в затвора, заподозрени в съдействие на метежниците за осъществяването на плана им. 

#ФЕТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »