София готви стратегия за обществените тоалетни

София готви стратегия за обществените тоалетни
Петър Диков обясни, че се е отказал от идеята си за обществени тоалетни в района на бул. „Витоша“ след протестите на жителите в околността. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До края на юни София ще има стратегия за обществените тоалетни, изготвена от екип на Световната асоциация на тоалетните, обяви главният архитект на столицата Петър Диков.

„Възложил съм стратегия за обществени тоалетни на София, което може да звучи смешно, но всеки уважаващ себе си град има такава система от обществени тоалетни, мисля, че и София трябва да има. Тук трябва специално да почертая, че не става дума за обекти тип гаров клозет, става дума за модерни тоалетни“, обясни Петър Диков, цитиран от Дарик.

Според него това е разумна идея, но въпросът е дали ще може да се реализира в София, защото хората не възприемат добре идеята.

Петър Диков обясни, че се е отказал от идеята си за обществени тоалетни в района на бул. „Витоша“ след протестите на жителите в околността.

„Обществената тоалетна не е някакъв неприятен въпрос. Това е съвсем естествена нужда на всеки град. През тези 20 години единственото, което правихме, е да затваряме тоалетни и да ги правим на какво ли не“, коментира главният архитект.

Столичният общински съвет одобри проекта за цялостната реконструкция и облагородяване на пешеходната зона на бул. „Витоша“.

Очаква се пешеходната зона в първите й две преки да бъде реконструирана до края на август. Трамвайната линия остава, но само до „Алабин“.

„Това, което предстои със сигурност, е реконструкция на частта, която е между „Патриарх Евтимий“ и „Неофит Рилски“. За останалата част водим разговори и ако успеем да намерим средства, ще бъде реконструирана още тази година. Беше предвидено в района да има три обществени тоалетни, но предложението отпадна. Подземният паркинг между „Солунска“ и „Алабин“ също отпадна. Ще осигурим на всички софиянци и гости на столицата една истинска пешеходна зона – красива, благоустроена, удобна и спокойна“, обясни Петър Диков.

#бул. „Витоша“ #главен архитект #Петър Диков #тоалетни #обществени тоалетни #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »