333 вторични труса след земетресението

333 вторични труса след земетресението
Ние ще регистрираме тези стотици микроземетресения в продължение още най-малко на месец, но хората няма да ги усещат, каза Емил Ботев.
A A+ A++ A

Общо 333 вторични труса са регистрирани след земетресението от 22 май до 5:00 часа сутринта на 24 май, съобщи ръководителят на секция „Сеизмология" в Геофизичния институт на БАН Емил Ботев.

В този брой се включват и всички микроземетресения, които не се усещат от хората, подчерта сеизмологът пред „Фокус".

В Перник са усетени около 31 труса. Това са земетресения с магнитуд по-голям от 2-2,5 по скалата на Рихтер и по-чувствителните хора ги усещат.

За двата дни след силното земетресение са регистрирани общо четири труса с магнитуд 4 – заедно с това, което беше усетено около 1:00 сутринта на 24 май.

„Тези земетресения с магнитуд над 4 вече са в състояние да предизвикват и някои неконструктивни дефекти по сградите," предупреди Емил Ботев и обобщи, че по-опасните земетресения от поредицата вторични трусове са само четири на брой.

„Последното беше тази нощ в 00.59 часа. То отново изкара Перник и Радомир на улицата," добави Емил Ботев.

Той посочи, че в сравнение с други сеизмични зони тук силните земетресения са доста по-малко на брой и сеизмолозите се надяват само след три-четири дни силно да намалеят и вече да станат изключение земетресенията, които ще се усещат от хората.

„До края на седмицата би трябвало вече този процес за по-силни земетресения да затихне, но ние ще регистрираме тези стотици микроземетресения в продължение още най-малко на месец. За хората обаче това не би трябвало да има съществено значение," каза още сеизмологът от БАН.

#земетресение #Перник #Радомир #Емил Ботев #сеизмолог #БАН #вторичен трус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници