Работна група ще крои бъдещата визия на София

Работна група ще крои бъдещата визия на София
Източник: news.bnt.bg
A A+ A++ A

 

Общината прие създаването на работна група, която да изготви общата визия на столицата и развитието на София в дългосрочен план до 2050 г. В групата ще влизат експерти, избрани от главния архитект Здравко Здравков, предаде БГНЕС.

Идеята е това да бъде интердисциплинарна работна група, която ще работи за превръщането на София в зелена столица.

Общинският съветник от групата на ГЕРБ Малина Едрева заяви, че групата ще работи за развитието на София като "зелена столица". Едрева посочи, че е предвидено изменение на общия устройствен план и в тази връзка се предлагат промени в изискванията за т. нар. обществени сгради, в които влизат общежитията и апартаментните хотели да се завишат и сравнят с изискванията за жилищните сгради.

От ГЕРБ предлагат и в Закона за устройство и застрояване в София да се създаде нова категория терени за озеленяване в жилищните комплекси, защото в момента такава не съществува. Предлагат и в урегулираната територия да могат да се поставят огради на частни имоти само регулационните граници, като това няма да дава възможност на собствениците на имоти да отнемат публични пространства като тротоари и улици.

Предлага се и текст, с който да бъдат задължени инвеститорите на сгради над 50 м. в централната част да предоставят работни проекти, които да се одобряват от Столичния общински съвет и да доказват транспортното обслужване чрез анализ на трафика. Друго предложение е и да не се издава разрешително за строеж, ако липсва достъп до улица. 

#общината #Здравко Здравков #зелена столица #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай