И днес ГЕРБ и БСП не пропуснаха повод за нападки

И днес ГЕРБ и БСП не пропуснаха повод за нападки
clubz.bg
A A+ A++ A

 

Депутатите от ГЕРБ, БСП лява България и ПФ отбелязаха с декларации първия учебен ден, съобщава БГНЕС.

„Ние от ПГ на ПП ГЕРБ твърдо вървим по пътя, на който образованието е в основата на стабилната политика и успешната държава. Отстояваме с конкретни мерки каузата за достъпна детска градина и достъпно училище, за по-добра среда в детските градини и училищата с внимание към потребностите и талантите на децата, каузата за предвидим успех за всяко дете и ученик, за отговорност и открито отношение към родителите и професионално достойнство и уважение към учителите”, се казва в декларацията на ГЕРБ, прочетена от народния представител Милена Дамянова от парламентарната трибуна.

Днешният 15-ти септември е важен и защото започва първата учебна година с новия Закон за предучилищното и училищното образование. ГЕРБ поехме ангажимент за приемането на този закон, който беше обсъждан, коментиран и очакван от стотици учители и родители повече от 10 години. И го изпълнихме, отчете Дамянова.

Истината е, че законът, който толкова изнервя БСП, защото явно им напомня за собствените им неуспехи и за времето, когато ЕК оцени България със слаб 2 за реформите в образованието, дава възможности да се решат натрупани през годините проблеми и да се отговори на съвременните предизвикателства, посочи депутатът от ГЕРБ.

"В България, за българите, първият учебен ден винаги е бил празник. Поздравяваме всички с пожелание за успешна учебна година. Но в същото време не можем да не изразим нашите притеснения по повод на напрежението, породено от необмислени текстове в училищния закон. Правителството ни убеждава, че в системата всичко е вече спокойно”, заяви в декларацията на БСП лява България депутатът Мариана Бояджиева.

И продължи: „Но какви са фактите? Няма нови учебници! Ще се учи по нови програми със стари учебници. Първокласници нямат буквар! Родинознанието изчезва. По програмата от първи до четвърти клас няма да се изучава българска история. Същият хаос е и с учебните програми след пети клас - нови програми със стари учебници. Седмокласниците ще учат в една и съща година материала от две, поради чиновническа грешка. Материал за цяла учебна година липсва и в програмата на днешните шестокласници. В същото време от изискваните 19 държавни стандарта 8 не са готови! Но училищата и общините не са освободени от задълженията си по закона, които без стандартите ги изпълняват формално. За управленската безотговорност всеки ден ще плащат ученици, учители и родители”, се казва в декларацията на БСП лява България.

Според левите депутати това е продължение на една политика, която последователно води българското училище до унизително състояние, до обричане на училища на упадък и закриване и фаворизиране на частните училища за обществена сметка. Тази политика има за резултат растяща неграмотност и апатия. На тази политика трябва да бъде сложен край, подчерта Мариана Бояджиева. 

#ГЕРБ #декларации #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"