Ще разпитат Асанж в Еквадор на 17 октомври

Ще разпитат Асанж в Еквадор на 17 октомври
wwww.clubz.bg
A A+ A++ A

 

Генералният прокурор на Еквадор Гало Чирибога определи датата 17 октомври, на която ще бъде разпитан основателят на сайта „Уикилийкс“ Джулиан Асанж, пише БГНЕС.

Според агенция „Андес“ той е изпратил документ със съответното съдържание на властите на Швеция, които искат екстрадирането на Асанж. Той ще бъде разпитан на територията на посолството на Еквадор в Лондон. Той ще бъде разпитан от прокурора Уилсън Тоаинга в присъствието на двама представители на шведската прокуратура. Въпросите, които ще му бъдат зададени, ще са подготвени от министерството на правосъдието на Швеция.

Създателят на „Уикилийкс“ поиска на 19 юли 2012 г. убежище в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция. Там го подозират в престъпление от сексуално естество. Асанж отхвърля всички обвинения и ги нарича политически мотивирани. Той се опасява, че Швеция може да го депортира в САЩ, където го грозят до 35 години затвор и дори смъртна присъда за публикуването на секретни документи на Държавния департамент. 

#Еквадор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »