От ЗЗМ искат референдум. Пуснаха подписка

От ЗЗМ искат референдум. Пуснаха подписка
Източник: Novinite.bg
A A+ A++ A

На 27-ми юли тази година възникна спор между жителите на ж.к. Младост 1 и Общината при опита за застрояване на тревната площ до блок 21 и 19 в квартала. Живущите изразиха притеснението си, че строителството е незаконно, а и нарушава устройствения план и начина им на живот. Стигна се до протести, които принудиха тогавашния кмет на Младост Цвета Аваджиева да подаде оставка. Това е и причината за събирането на подписка за референдум от ИК „За зелен Младост“ (ЗЗМ) на вчерашния мирен протест пред Общината в Младост 3. „Просто недоволството на Младост е вече на предела си и не желаем повече застрояване и да се лишаваме от зелените си площи или детските площадки“, коментира за Novinite.bg членът на управителния съвет на инициативния комитет Десислава Иванчева.

Според организаторите на протеста основното заложено в референдума искане е зелените площи в Младост да останат със статут на такива, както и детските градинки. Същото важи и за парковете около тях. От комитета изразиха недоволството си за бързото и лесно даване на разрешително за строеж, което провокира прекомерното застрояване. „Не се съобразяват със законите и със живущите. Всеки строеж, въобще целия ПУП на Младост, не е съобразен със самите нас, с жителите на Младост“, каза още Иванчева. Според членовете на комитета гражданите трябва да бъдат осведомени и да имат пълна яснота как ще изглежда кварталът след наложените промени.

За да бъде внесен за разглеждане референдумът, подписката на ИК „За зелен Младост“ трябва да събере 15 000 подписа, както изисква законът. „ За нас това е доста голяма бройка, голям процент, но силно се надяваме, че ще ги съберем. Три месеца е доста кратък период от време, но се надяваме, че ще станат нещата“, каза Иванчева. Тя допълни, че за близо месец и половина от зараждането си комитетът е успял да събере много на брой последователи. Членът на управителният съвет увери, че участие в подписката ще вземат всички онези  жители на Младост, които се грижат за зелените площи пред входовете си. „В районите, които посетихме, те сами са си сложили катерушки и пързалки, за да може децата да играят“.

От комитета изразиха голямото си желание да превърнат парк „Въртопо“ в „Северен парк“. „Ние си го считаме като част от Младост, но е регистриран към Община Студентска. Младост е вторият по големина квартал след Люлин. Всички си имат паркове – Западен парк, Южен парк. Ние държим да имаме Северен парк“, коментира още Иванчева. От комитета разчитат и на контактите си с други неправителствени организации (НПО), като тази за защита на Борисовата градина, с която са в тясна връзка. „В неделя отидохме да подкрепим протеста им и разговаряхме дълго как може да сме взаимноизгодни, тъй като се борим за едно и също. За зелени тревни площи, за здравословен начин на живот“, каза още тя.

Подкрепата си за референдума дадоха омбудсманът Мая Манолова, общинският съветник на ДСБ Марта Георгиева и няколко неправителствени организации. Представителят на гражданската инициатива „Спаси София“ Христо Илиев изрази радостта си, че гражданите сами взимат инициативата в свой ръце. „Това е и една от целите на Спаси София – да събудим гражданското общество. Общината в много случаи не върши никаква дейност или я върши в погрешната посока. Подкрепяме, че гражданите се взеха в ръце, в свободното си време се организираха, пред Общината са и протестират за едно по-нормално развитие на квартала“, коментира той.

Илиев описа дейността си в ГИ „Спаси София“ като стремеж българските граждани да живеят в по-добра градска среда, да се възползват от по-добър градски транспорт и София да тръгне нагоре в класациите за град и място за живеене на европейските столици. „В момента София е столица на автомобилите, а пешеходците са на заден план. Във всички западноевропейски столици пешеходецът е на пиедестал, за него се правят най-много промени в градската среда“, каза още той.

Илиев сподели виждането на „За зелен Младост“, че интересите на жителите на квартала са нарушени. „Инвеститорският интерес в случая е по-натежал и трябва малко да се даде заден ход и да се види защо е нарушен този баланс“. По думите му този проблем води началото си от 2008 г., когато се прие нов устройствен план, заедно с малки ПУП-ове (подробни устройствени планове), в които трябваше да бъдат заложени интересите на гражданите, на инвеститорите и на Общината. „В тези ПУП-ове са заложени цъкащи бомби, а именно в междублоковите пространства да бъдат издигани постройки. Трябваше да се помисли малко по-напред в бъдещето. В районите, където са гъсто застроени блоковете като в Люлин и Младост, е просто безумие да позволиш в междублоково пространство да построиш още един блок“, заяви още той.

Членът на „Спаси София“ напълно подкрепи идеята, че референдумът е резултат от заграждането на градинките в Младсот 1 и 4, с целта да бъде построена сграда върху тях. „Градинките не са били спирали да бъдат заграбвани от частни инвеститори. По-скоро решението, както и главният архитект каза, е да се потърси не генерално решение на проблема, а решение на всеки казус поотделно“, заяви той.

Христо Илиев бе категоричен, че ще постави подписа си за референдума, както и ще разпространи подписката до своите близки и съседи. „Като жител на Младост имам право на подпис, както и ще разпространя подписката сред моите роднини, които живеят тук, сред съседите, сред комшиите и сред всичките ми познати“. Илиев смята, че референдумът би имал голям ефект, защото ще покаже на жителите от другите квартали, че могат да вземат нещата в свои ръце. Ще предизвика и малко „тревога“ в общинските власти и като цяло ще провокира жителите на Младост да покажат, че имат силата да изразят волята си пред Общината.

Той коментира още, че интересите на „Спаси София“ и „За зелен Младост“ се покриват. „Ние направихме нещо подобно със спирането на 6-цата до Лозенец. Изготвихме такава подписка, разпечатахме я, бяхме на място, събирахме подписи и ги внесохме после в Общината, което даде ефект“. Илиев даде пример и с протест, организиран от инициативната група през 2015 г. под формата на флашмоб на Витошка, преди обновяването на последната част, която е била в трагично състояние. „Аз и тогава го казах. Мен ме е срам да откриваме такава улица. Тя се разпада, неестетическа е и въобще не е помислено за пешеходния поток там, тъй като кафенетата са заели почти всички пейки. Сега част от пейките са свободни“, каза още той.

„Постоянно взимаме примери от други столици, тъй като София трябва да се сравнява с тях. Взимаме пример от Прага, от Будапеща, от Париж, от Лондон. Опитваме се да покажем, че София не е толкова по-назад, не е толкова по-различна. Общината често твърди, че имаме уникална територия, в която се случват паралелни неща“, коментира още Илиев.

Друг представител на „Спаси София“ Андрей Кокалов каза за Novinite.bg, че искането за референдум е може би единствената форма за решаване на възникналия конфликт в Младост. „Законово друг вариант няма. След като нещо е взето като решение на ПУП още през 2009 г., то е в сила и ще бъде изпълнено. Именно поради тази причина имаме възможност да спрем самите ПУП-ове, тоест да се отворят, за да има тяхно ново преразглеждане“.

Кокалов коментира още, че към днешна дата има нов главен архитект (Здравко Здравков, който стъпи в длъжност април месет т.г.), а всички тези подробно устройствени планове са приети още 2009 г. по времето на Петър Диков. „Тъй като г-н Диков с фанфари напусна след 10 г. власт, но в крайна сметка сто и няколко дена сами виждате какво става и то не само в Младост“, допълни той. Според него събирането на изискваните 15 000 подписа е напълно постижимо, тъй като това е вторият по големина квартал в София. Според Кокалов проблемите на жителите на Младост са проблеми на целия град.

Той допълни, че по негови виждания това, което се готви в Младост, се готви да се случи и в други квартали. „Реално погледнато в Люлин се готви много по-голямо и много по-поголомно застрояване. Проблемът идва от това, че те са стари квартали и като такива те си имат собствен облик и собствена архитектура.

Жителят на Младост 1 Калоян Чолаков живее в квартала близо 20 години. Той коментира, че градският пейзаж към момента няма нищо общо с този отпреди. „Едно време имаше повече зелени площи. В моето училище (125 СОУ) имаше игрища, въобще незастроени площадки. После стана някакъв бум и започнаха да строят блокове един до друг“, каза още той.

Чолаков е на 23 години и подкрепя подписката изцяло. По негови думи в Младост 1 няма начин да се направи много, тъй като сградите вече са построени, но за други квартали е „може би добре хората, които проектират устройствените планове, да помислят, за да няма недоволни хора вбъдеще. Иска ми се да разчитам на Общината, но практиката години наред показва, че е хубаво да има Община, но е хубаво обаче тя да си върши работата“.

Веселин Бързанов също е от Младост 1. Недоволен е от решението да се строи на места за отдих. „Сложих подписа си, защото кварталът по проект е бил много красив и озеленен, с големи междублокови пространства. Така е проектиран, сигурно са оставили места за нови сгради, но отдавна това място е заето“.

По думите му парковете и зелените площи осигуряват по-чист въздух, а тенденцията е дърветата да бъдат систематично изсичани. „Може да усетите разликата във въздуха. Ако сте в Младост и слезете с колело бързо до Центъра, въздухът се променя значително. По-горещо е, прашно, сух въздух, неприятен за дишане. Където няма дървета качеството на живот се влошава, а където има много сгради, това си остава завинаги“, коментира още той.

Бързанов заклейми корпоративните интереси, като даде пример с това, че жителите на Младост са принудени да се съобразяват с „шепа хора“. „Не може 170 000 души да живеят некачествен живот за цял живот за сметка  на едни 50 души, които ще се облагодетелстват. Това някак си не е справедливо“, коментира още той. „Ето сега неделя бях на протест против изсичането на Борисовата градина. 30% от дърветата тихо-мълком щяха да се изсекат. Надявам се, че ще постигна нещо“.

„Моят подпис е срещу това, което се случва. Аз съвсем откровено заявявам, че не вярвам по този начин нещата да се променят, защото срещу нас стоят много огромни интереси и нашият личен интерес, може би не е в състояние да пребори силата на всичките тези корпоративни интереси“, заяви Иван Славов – жител на Младост 1.

Според него ако референдумът влезе в парламента изненадата ще е за всички. „Според мен никой няма да седне да се занимава с тази работа, защото нещата са измислени отдавна  и за това, което правим тук, никой няма да си заклати стола. Безобразията продължават да се случват, злото вече е свършено и виждам само разруха около себе си. Ако нещо се съгражда, то се гради извън всякакви житейски норми и неговото бъдеще е разруха“. Славов изказа мнението си, че отдавна жителите на Младост нямат нужда нито от блокове, нито от супермаркети, нито от молове.

„От подкрепата ми в това мероприятие не очаквам нищо да се случи, но когато човек стане постоянен в изявите си, мисля, че има по-голям шанс“, заключи той.

 

 

Андрей Кокалов

 

Десислава Иванчева

Христо Илиев

 

 

Иван Славов

 

 

Мая Манолова

 

 

 

#Десислава Иванчева #За зелен Младост #ПУП #Мая Манолова #Марта Георгиева #Спаси София #Здравко Здравков #Петър Диков #Иван Славов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »