42 000 турски служители в публичния сектор са уволнени

42 000 турски служители в публичния сектор са уволнени
Източник: www.dnevnik.bg
A A+ A++ A

 

Държавният вестник на Турция публикува постановление, с което се узаконява отстраняването от длъжност на 41 811 служители в публичния сектор заради подозрения за дейност срещу националната сигурност, предаде БГНЕС.

Най-тежко засегнат е секторът на образованието – 28 000 учители са уволнени, на тяхно място се назначават нови без конкурс. Чистката, започнала незабавно с въвеждането на извънредното положение, обявено след опита за военен преврат от 15 юли, удари работещите в полицията /7 669 души/, жандармерията /323 души/ и двама от Бреговата охрана, както и 24 управители на общински центрове. Освен тях от Министерството на вероизповеданията са изгонени 1 519 служители, а от здравеопазването – 2 018 души.

В.“Миллиет“ публикува новината и подробните списъци под заглавие „Само за една нощ 42 000 останаха без работа“, а „Джумхуриет“ – „ПСР с финтове в името на компромиса в парламента“. Постановлението е водеща новина във всички турски медии. В него се акцентира и на шанса на магистратите, излезли в пенсия по собствено желание, да се завърнат на постовете си, като в рамките на два месеца могат да подадат молбите си.

Само вчера, в деня на откриването на новия съдебен сезон, поредната порция прогонени 543 съдии и прокурори бяха окончателно отстранени от постовете си, и така общият брой на неудобните на властта магистрати достигна 3 390 души. На основание за тероризъм и насилие ще бъдат конфискувани имоти от общинската собственост. Анулират се дипломите от училищата в чужбина, финансирани от организацията ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Отнемат се паспортите на съпрузите на издирвани заради връзки с Гюлен лица. По време на извънредното положение в страната няма да се отлагат исканията за несъстоятелност. 

#Турция #ФЕТО #Фетхуллах Гюлен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"