3.4% увеличение на газа от октомври прогнозира "Булгаргаз"

3.4% увеличение на газа от октомври прогнозира "Булгаргаз"
Източник: www.manager.bg
A A+ A++ A

Покачване на цената на природния газ от 3.4% прогнозира газовият търговец "Булгаргаз" от началото на октомври. Окончателното предложение за промяна на цената ще се внесе за одобрение в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) след месец. Ако предложението на "Булгаргаз" се запази, през четвъртото тримесечие на годината цената на природния газ ще бъде 290.63 лв. за 1000 куб. метра, което е увеличение от 9.55 лв. в сравнение с цената към днешна дата.

От "Булгаргаз" посочват, че предстоящото увеличение на цената е заради очакваните по-високи доставни цени на природния газ през последните три месеца на 2016 г. Това се дължи най-вече на покачването на цената на петрола в началото на юни, когато мина 50 долара за сорт брент, а в момента е около 42-43 долара за барел. Цената на природния газ е обвързана с тази на алтернативните горива и най-вече петрола. Според формулата в договора с руския доставчик "Газпром", при определянето на цената на газа, който "Булгаргаз" купува, се взима цената на петрола за девет месеца назад. В същото време върху ценообразуването влияе и курсът на лева към щатския долар, който запазва стабилни нива през последните месеци, а към 10 август дори отбеляза леко понижение.

Поскъпването на природния газ от октомври реално ще е първото увеличение на цената от началото на годината, когато тя беше с 30% по-висока. Тази тенденция стимулира производствата, използващи за основна суровина природния газ, като химия и металургия. За полугодието на 2016 г. "Булгаргаз" отчита увеличение на потреблението с 10.37%, част от което идва и през доставките на "Овергаз". Компанията значително подобрява резултатите си към края на юни, като излиза на печалба от 35.4 млн. лв. Основната причина за това е по-ниският валутен курс на долара към лева спрямо утвърдения от енергийния регулатор при фиксирането на цената на газа за второто тримесечие, става ясно от отчета на дружеството.

#"Булгаргаз" #КЕВР #"Газпром"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"