Кунева обеща увеличение на учителските заплати с 10% от 2017 година

Кунева обеща увеличение на учителските заплати с 10% от 2017 година
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За 10% увеличение на учителските заплати от следващата година ще работи образователното министерство.

Това обеща просветният министър Меглена Кунева пред 12 хил. преподаватели от цялата страна, които се събраха в столичната зала "Арена Армеец", за да чуят разяснения по реформата. По думите й "новината" от финансовия министър Владислав Горанов е, че в следващия държавен бюджет приоритетът ще е образованието.

И президентът Росен Плевнелиев, който също приветства учителите, се обяви за по-високи възнаграждения за преподавателите. Според него с подобряването на качеството на образованието трябва да растат не само отговорностите, но "и авторитетът, и възнагражденията" на учителите.

Тези изявления идват няколко дни след позицията на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", че трябва да се вдигнат началните заплати, за да се привлекат млади хора в образованието, тъй като до три години се предвижда да се пенсионират половината от преподавателите. С новия колективен трудов договор, който предстои да бъде подписан след събора, се очаква да се договори воля за увеличение от 10% през 2017 г., което значи началната заплата в сектора да стане 660 лв.

От думите на Кунева стана ясно, че от 1 август т.г., когато влиза в сила новият образователен закон, няма да се намалява броят на заплатите, които учителите ще получават при пенсиониране, и те ще останат 10. А целта е от 1 януари с.г. да бъдат 10 и половина.

"В центъра на образователната реформа са децата, които са бъдещето на България, но тя е невъзможна без учителите. Без вас новият закон би бил лист хартия", заяви Плевнелиев. Според него политиците трябвало "да застанат мирно, да погледнат и да чуят учителите", тъй като съдбата на всеки човек зависи и от неговия учител.

"Най-добрата инвестиция е в образованието на младите. Бъдещето не идва по тръби за газ и петрол. Бъдещето е в таланта и в образованието", заяви още президентът. По думите му българското образование е в преломен момент и то трябва да стане национален приоритет - дългосрочен и стратегически, на държавата в партньорство с бизнеса.
"Нека никога не забравяме българското Възраждане - тогава на училищните знамена пишеше "Чрез просвета за България". Нека да предадем идеите за демокрация, за равенство пред закона, за лична свобода на всеки ученик. Нека възпитаваме децата си като модерни патриоти, а не като крайни националисти", заяви Плевнелиев. Според него добри работни места у нас ще се създават само с добро образование, но и при върховенство на закона.

#образователно министерство #Меглена Кунева #Росен Плевнелиев #учители #заплати #образование #КТ " Подкрепа"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"