Кунева събира 12 хил. учители в "Арена Армеец" за час и половина разяснения по реформата

Кунева събира 12 хил. учители в "Арена Армеец" за час и половина разяснения по реформата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За час и половина разяснения по образователната реформа, която ще се прокарва с влизащия в сила от 1 август нов закон за предучилищното и училищното образование, днес просветното министерство ще събере 12 000 учители от цялата страна на събор в столичната зала "Арена Армеец". Събитието под наслов "Мисия учител" се организира от няколко седмици, а преподавателите ще пътуват сутринта, за да участват в него.

Предвижда се форумът да бъде открит в 11:00, след което да се чуят приветствия от официалните гости. За час и половина ще има изказвания и разяснения по образователната реформа, след което форумът ще бъде закрит. Очаква се на учителите да бъдат раздадени разяснителни материали за новия закон и стандартите, по които се прилага. Има мнения на преподаватели, че само ще се бие път, но няма да има време и възможност да се обсъдят реалните проблеми.

По сметки на образователното ведомство за събора ще бъдат платени под 100 000 лева. От БСП изчислиха, че разходите ще бъдат на 500 000 лева, като само разходите за залата и церемонията ще са за сметка на централизирания бюджет, а пътните и командировачните - за сметка на училищата.

Събитието ще бъде открито от президента Росен Плевнелиев, а приветствие ще направи и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Ще бъде излъчено и видеопослание от еврокомисаря за образование, младеж, култура, спорт и многоезичие Тибор Наврачич. На форума са поканени предишни министри на образованието, премиерът Бойко Борисов, депутати и общественици.

Зам.-министър Диян Стаматов ще разясни основните акценти от новите държавни образователни стандарти, възможностите за квалификация на учителите, както и приоритетите на Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" в областта на средното образование.

Водещи на събитието се очаква да бъдат актьорите Мария Игнатова и Димитър Рачков. Преди откриването ще свирят гайдари, по време на събора - рок групата "Легендите", а при закриването му детски хор ще изпълни "Върви, народе възродени".

#Меглена Кунева #учители #Арена Армеец #събор #Мария Игнатова #Димитър Рачков #реформа #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"