Четири години от силното земетресение в Перник

Четири години от силното земетресение в Перник
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пред храма "Свети Иван Рилски" в Перник ще се проведе молебен за здраве по повод 4 години от силното земетресение в града.

Първият трус беше със сила 5,8 по Рихтер, след което последваха по-слаби - с магнитут 4,7 и 4,5 по Рихтер. Земетресението нанесе сериозни материални щети и десетки хора останаха без дом.

Най-силното земетресение в страната от 70 години, с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер, беше регистрирано в нощта на 21 срещу 22 май 2012 година.

Трусът бе почувстван в 3.00 ч. след полунощ, на 10 км от Перник. Хипоцентърът бе с дълбочина 10 км в земната кора.

Основното земетресение бе последвано от серия вторични трусове, най-силният от тях бе в 4.31 ч. на 22 май. Според информация на Европейския сеизмологичен център той е бил с магнитуд 4,7 по Рихтер. Около 05.15 ч. последва нов силен вторичен трус с магнитуд 4,3 по Рихтер.

През следващите дни и месеци серията от затихващи земетресения продължи да всява напрежение в района.

Трусът предизвика разрушения в района на Перник, стотици хора напуснаха необитаемите си домове и заживяха във фургони. Държавата организира спасителна акция, раздаде помощи на пострадалите. Започна и дарителска кампания за събиране на средства за пострадалите от природното бедствие.

Пернишкото земетресение от май 2012 година изненада учените тъй като този район от страната не се считаше, до момента, за силно земетръсен. Земетресението напомни на всички, че страната ни е разположена в силно сеизмична зона и е възможно да се регистрират земетресения с магнитуд по-висок от 7 степен по скалата на Рихтер.

Пострадаха над 18 000 жилища в града и общината.

 

#земетресение #Перник #жилища #магнитуд #Рихтер #вторични трусове #учени #разрушения #щети #храм #молебен #община #помощи #пострадали #природно бедствие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"