Разследват опозиционен лидер в Турция заради критики на Ердоган

Разследват опозиционен лидер в Турция заради критики на Ердоган
Кемал Кълъчдароглу / БГНЕС
A A+ A++ A

Главната прокуратура в Анкара се самосезира след публикации в медиите, в които лидерът на Народно-републиканската партия Кемал Кълъчдароглу предупреди за рисковете от въвеждането на президентската система на управление на страната.

Разследването е започнало още вчера веднага след публичния коментар на политика и последвалите публикации. Бюрото за парламентарни престъпления при прокуратурата ще повдигне обвинение по текст от наказателния закон, който визира подбуждане към извършване на престъпление. Промяна в модела на управлението на страната ще предизвика гражданска война и установяването на президентската система може да стане единствено с цената на кръвопролитията, предупреди Кълъчдароглу вчера.

„Според действащата конституция съдебната власт е независима и няма орган, който да й налага заповеди и инструкции. Що за президентска система е това – един ще говори, Турция ще мълчи, а съдебните решения ще се съобразяват и подчиняват на това, както и подготовката на листите за кандидат-депутатите. Без кръвопролития този модел неможе да бъде установен в тази страна. Това е най-тежката криза в Турция“, подчерта Кълъчдароглу и отново припомни, че именно по силата на сегашната конституция Давутоглу е оглавил кабинета с подкрепата на близо 24 млн.избиратели, гласовете на които Ердоган еднолично елиминира.

Днес държавният глава реагира остро на изявлението на опозиционния лидер и го определи като предател на народа и на парламента, и с ултимативен тон обяви, че рано или късно страната ще бъде управлявана по този модел.

„Ние даваме кръв само в Червения полумесец, този човек и преди е давал признаци на политическа ерес. Само умопомрачени диктатори могат да проливат кръв. Рано или късно народът ще приеме новата конституция и президентската система на управление. Да не би държавите, управлявани по този модел, да са го установили с цената на кръвопролитията? Този господин трябва да бъде наясно, че скъпо ще си плати за думите, а и прокуратурата вече го търси и той трябва да отиде да свидетелства честно“, заяви Реджеп Ердоган.

Той цитира и основателя на светската република Ататюрк, според когото суверенитетът безусловно принадлежи на нацията, обаче Кълъчдароглу знаел, че нацията не му вярва, а бъдещето й е именно в президентската система. Ние сме част от ислямския свят с население от 1, 7 млрд.души, а светът на Турция наброява 300 млн. и е необходимо да действаме в единство, допълни Ердоган.



#Кемал Кълъчдароглу #Ердоган #рискове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »