Данните на НОИ предполагат увеличение на пенсиите с 2,6 процента от 1 юли

Данните на НОИ предполагат увеличение на пенсиите с 2,6 процента от 1 юли
БГНЕС
A A+ A++ A

Данните на НОИ предполагат увеличение на пенсиите с 2,6 процента от 1 юли, съобщи пред журналисти управителят на НОИ Бисер Петков, цитиран от БТА. Той уточни, че предстои в следващия месец Надзорният съвет на НОИ да вземе решение с какъв процент ще бъде това индексиране. Решението е на базата на отчетните данни за инфлацията и ръста на средния осигурителен доход.

Средната пенсия сега е около 340 лева, така че увеличението от 2,6 процента, означава увеличение в порядъка на 7 лева и няколко стотинки, но то не е показателно, защото става дума за средна величина, каза управителят на НОИ.
Бисер Петков припомни, че предвиденото увеличение от юли тази година беше 2,5 процента, но данните показват, че може и да е по-високо.

След десет години новоотпуснатите пенсии ще бъдат в порядъка на 36-40 процента по-високи спрямо сегашните, коментира Бисер Петков в отговор на въпрос до какво ще доведе промяната в механизма за индексация на пенсиите от 2017 година, с която се увеличава тежестта на година осигурителен стаж.

#НОИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"