2 млн. лева помощ за Великотърновския университет

2 млн. лева помощ за Великотърновския университет
A A+ A++ A

Великотърновският университет "Свети Свети Кирил и Методий" (ВТУ) очаква до средата на февруари два милиона лева финансова помощ от държавата. Средствата са необходими за плащане на извършени ремонти на сградите и за възнаграждения на преподавателите.

Университетът е успял навреме да плати януарските заплати, но половината от средствата са от собствените му приходи от таксите на студентите.

Годишната бюджетна субсидия не стига даже за заплатите и се налага да допълваме 2 700 000 лева, подчерта ректорът професор Христо Бонджолов, който обясни, че задълженията за ремонтите са натрупани, защото държавата не е давала нужните средства за капиталови разходи: Има огромен сграден фонд, който трябва да се подържа с една минимална субсидия в бюджета от лев на квадратен метър.

Ректорът е поискал спешната финансова помощ лично от премиера Бойко Борисов, за да бъдат разплатени ремонтите и натрупаните един милион задължения за наднормени часове на преподавателите. Този проблем създава напрежение в учебния процес, признава професор Бонджолов: Най-тревожното за мен е това, че на хората не е плащано една година. Нормално е да има съпротива да влизат в часовете, защото не им е разплатен труда.

Държавната помощ ще стабилизира университета, но пак ще се наложат строги икономии, защото бюджетната субсидия и собствените приходи намаляват ежегодно, допълни още ректорът на ВТУ: За тази година, дори да се справим, следващата се задава не по-малко лоша от тази.

#ВТУ #помощ #пари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"