Мирослав Ненков: Скандалът с ваксините е политически

Мирослав Ненков: Скандалът с ваксините е политически
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Скандалът с ваксините е чисто политически и налива вода в мелниците на тази секта родители, които не си ваксинират децата,'' каза в интервю за bTV бившият служебен министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

''Това е ужасно, защото ваксинирането е от изключително значение за здравето не на конкретното дете, а за здравето на цялото общество за много опасни болести,'' коментира той.

''Има вариант да се намери друга ваксина, да не е притеснителната турска ваксина, дори ако трябва да се плати от джоба,'' обясни той, като отбеляза, че сумата не е непосилна. ''Когато е такъв залогът, парите нямат никакво значение, защото полиомиелитът много по-скъпо се лекува,'' посочи Ненков.

''Две фирми произвеждат тези ваксини, те планират производството за 4-5 години напред. В техните планове нас ни няма, защото нашият Закон за обществените поръчки забранява да се обяви обществена поръчка за 2017, 2018 и 2019-а.

Има някакъв вариант в сегашното ни законодателство да се сключи рамково споразумение, което е напълно законно, но не е дефинирано съвсем ясно,'' допълни той.

''Нашите народни представители трябва да намерят начин за ваксините с която и да е от двете фирми да се сключи рамково споразумение за следващите 3 години,'' каза още Ненков.

Той изтъкна, че другите държави планират разходи за ваксини за години напред. Фирмите могат да правят каквото си искат, защото са само две, заяви Ненков.

 

#ваксини #Мирослав Ненков #родители #фирми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »