"История славянобългарска" е подходяща за всяка възраст, заяви проф. Пламен Павлов

"История славянобългарска" е подходяща за всяка възраст, заяви проф. Пламен Павлов
A A+ A++ A

"История славянобългарска" е подходяща за всяка възраст. Това каза в интервю проф. Пламен Павлов, специалист по история на Византия и средновековните балкански държави, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” във връзка с отпадането от учебната програма по литература на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски.

„Тя е преписвана навремето от нашите прадеди - хора, които са били много малко образовани, някои от които са били направо неграмотни. Не виждам как децата в 6-ти клас са неспособни да разберат повика на Паисий да се брани националното, да се гордеем и да познаваме миналото. Не виждам нещо да пречи да се изучава и в 5 и в 9 клас”, коментира проф. Павлов.

„Ако се върнем към нашите програми преди 9 септември, ще видим, че те са по-модерни от сегашните. Казвам много тежки думи, но мисля, че имам основание за това. Виждаме, че това буди обществено недоволство”, заяви той. По думите му, нелепите обяснения на министерството, че всичко било обсъдено с някакъв кръг от експерти не е достатъчно. „ Този административно-бюрократичен подход за мен е неприемлив. Видяхме на протестите на колегите географи, че на тези гласове от нашата гилдия се отговаря, че всичко е решено.

В общи линии „Ние сме на власт, ще прави каквото си искаме”. Демокрацията е точно обратното нещо. Ако погледнем програмите в другите държави, ще видим, че там присъства националното възпитание. Особено в момент като днешния, когато виждаме, че цяла Европа е застрашена от глобални промени, от катаклизми, най-малкото логично изглежда да махаме основен или да преместваме едно такова послание”, каза още проф. Павлов. Той посочи още, че отпадането на текстове, които са фундаментални за българското мислене и самосъзнание като „Хубава си, моя горо”, „Вятър ечи, Балкан стене” ще се отрази изключително неблагоприятно върху подрастващите.

#История славянобългарска #Проф. Пламен Павлов #ВТУ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »