АФП: Отношенията между балканските държави се влошиха

АФП: Отношенията между балканските държави се влошиха
A A+ A++ A

Отношенията между балканските държави се влошиха в четвъртък на фона на мигрантската криза, констатира в обзор на последните събития агенция АФП.

Хърватия и Сърбия блокираха допълнително общата си граница, а Унгария развива бодлива тел по границата със Словения. Европа все още има да извърви дълъг път преди да регулира най-голямата миграционна криза от 1945 г. насам, предупреди Берлин, докато хиляди мигранти продължават да се стичат към северната част на континента през Балканите.

"Ние сме много далеч от там, където трябва да отидем", заяви в четвъртък канцлерката Ангела Меркел след извънредната среща, на която двайсет и осемте се съгласиха да укрепят външните граници на Европейския съюз, както и да осигурят хуманитарна помощ на своите съседи.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова "европейските лидери да направят повече, за да приютят (мигранти) и да направят разглеждането на молбите за убежище хуманно и достойно". Папа Франциск определи от Вашингтон, че бежанската криза "невиждана от времето на Втората световна война", постави света "пред големи предизвикателства и много трудни решения". Тази тема трябва отново да заеме централно място в речта му в петък пред Общото събрание на ООН.

ЕС сключи във вторник трудно и противоречиво споразумение за разпределението между своите страни-членки на 120 хиляди сирийски, иракски и еритрейски мигранти, дошли до края на август в Гърция и Италия. За Меркел това не е достатъчно и решението минава през „трайна процедура за разпределение на бежанците между страните-членки".

Френският премиер Мануел Валс вече предупреди, че Франция, която предложи да приеме 30 хиляди бежанци, няма да надхвърля тази бройка. Унгария на популиста Виктор Орбан се застъпи за твърда линия, направи в четвъртък още една крачка като започна да разгъва бодлива тел по границата си със Словения, държава, която също принадлежи към Шенгенското пространство за свободно придвижване.

Хърватското радио съобщи, че Унгария строи подобна ограда и към Хърватия. "Ефективната защита на шенгенските граници може да бъде осигурена само с пълно затваряне", каза говорителят на унгарското правителство Янош Лазар.

Мигрантите преминават през Балканите, за да стигнат богатите страни от Северна Европа, особено Германия и Швеция. След разгорещени реплики с австрийския си колега Вернер Файман в кулоарите на срещата на върха в Брюксел в сряда, Орбан ще бъде днес във Виена, за да обсъдят този въпрос отново.

Междувременно напрежението се покачи между Хърватия и Сърбия. Загреб настоява Белград да насочва потока от мигранти към Унгария и Румъния, а не към нейната територия. От своя страна, Сърбия осъди "агресията" от страна на Хърватия.

Комисарят Йоханес Хан отива днес в Белград. Ако се стигне до прекъсване на бежанския коридор и затваряне на границите Македония ще бъде принудена да приеме адекватни мерки за да защити националната си сигурност. Това каза македонският министър на вътрешните работи Митко Чавков по време на срещата с президента на страната Георге Иванов.

Според Чавков "Република Македония като транзитна територия на Балканския мигрантски коридор е изправена пред последствията от поведението на страните-членки на ЕС". "От една страна имаме държава-членка на ЕС, която организирано изпраща мигрантите към нашата южна граница и от друга страна има държави-членки на ЕС, които пречат на придвижването на мигрантите в посока на желаната от тях държава от ЕС", каза още Чавков.

Допълнителни предизвикателства са промяната на времето и предстоящите избори в страната, при които силите на реда ще бъдат ангажирани с гарантирането на изборния процес в страната, подчерта още македонският вътрешен министър.

През последните няколко дни през територията на съседна Македония всеки ден от Гърция пристигат между 6 и 7000 души. От информациите и анализите, които получаваме, тази бежанска вълна ще се увеличи през следващите месеци, се казва в съобщението от кабинета на македонския държавен глава.

Източник: БГНЕС

#Хърватия #Сърбия #папа Франциск #Бан Ки Мун #Йоханес Хан #Балканите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »