Светлинните технологии впечатляват на Нощта на учените в Пловдив

Светлинните технологии впечатляват на Нощта на учените в Пловдив
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Четири висши учебни заведения организират тазгодишната десета поред Нощ на учените в Пловдив.

Официалното откриване е в 17 часа в 6 аудитория на Пловдивския университет с представяне на книгата "Хора на науката. Университетът като убежище на мисълта", предаде БГНЕС.

Гост на университета ще бъде младият и талантлив български диригент Йордан Камджалов- срещата с него започва в 17.30 в 6 аудитория, а темата е "Наука, изкуство, философия: пътища към хиперпотенциала на човека". Пловдивският университет представя и изложба с любителски фотографии от националния конкурс "Когато има светлина". Победителите ще бъдат обявени по-късно в същата аудитория, а от 25 септември ще бъдат подредени в двора на университета.

Медицинският университет и Университетът по хранителни технологии участват в Нощта на учените със среща-разговор "Мисия преподавател в Медицинския университет- Пловдив", дебат "Книжката или мишката- реален или виртуален университет?", благотворителен базар и фолклорни изпълнения, изложба на продукцията на успешни фирми на бивши възпитаници на Университета по хранителни технологии, както и пътуваща академия.

Студенти и преподаватели от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство ще дефилират от Стария град до Римския стадион между 19 и 19.30 часа, а от 20 ч на Римския стадион започва фолклорният концерт "Нека искри светлина" с изпълнения на академичния ансамбъл на АМТИИ с ръководител проф. акад. Милчо Василев.

Финалът на нощта ще бъде светлинното шоу "Еволюция на светлинните технологии" , представено от студенти от Физическия факултет на ПУ " Паисий Хилендарски". Нощта на учените се провежда по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света по проект "Европейска нощ на учените 2015"- K-TRIO 2 (Researchers in Knowledge Тriangle). Годината на светлината е акцентът на представянето на Пловдив, който участва в проекта наред със София,Варна, Бургас, Стара Загора и Русе.

#учени #Пловдив #фестивал #технологии #студенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"