193357 статии       |       390 интервюта       |       1524 снимки       |       38126 абоната       |      
USD 1.64494| EUR 1.95583| GBP 2.19438|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигнал

Размер на шрифта:   

Загубите по еврофондове за България може да достигнат стотици милиони

25 септември 2015, петък / 07:20; Коментари: 0
Send to Kindle
Загубите по еврофондове за България може да достигнат стотици милиони
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици милиони по европейските фондове от приключващия в края на годината стар програмен период няма да бъдат усвоени. Този извод може да се направи на база Междинен доклад относно напредъка по програмите, съфинансирани със средства на ЕС, който е приет с девет гласа “за” и трима “въздържали се” на депутатите от Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, предаде БГНЕС.

Справка в Генерална дирекция “Регионална политика” на ЕК показва, че малко повече от три месеца преди края на програмен период 2007-2013, България е успяла да усвои 80,2% от европейската финансова помощ.

Поне 74,4 млн. евро няма да могат да бъдат усвоени по Оперативна програма “Транспорт”. Други 161 млн. евро ще останат за сертифициране в първото тримесечие на 2016 г.

По ОП “Околна среда” сериозен проблем е третирането на ДДС като недопустим разход по програмата. Още през май месец стана ясно, че България ще трябва да възстанови на Брюксел около 150 млн. лв., вече изплатени по приключени проекти. Междувременно, пари от бюджета са платени около 30% от проектите, които се очакват да бъдат приключени в края на октомври – водни цикли, пречиствателни станции и депа за отпадъци. Така програмата е реализирала 95% усвояемост. Средствата, които са признати от Брюксел обаче са едва около 65%.

От Управляващия орган на ОП “Регионално развитие” твърдят, че има готовност да се финансират резервни проекти на стойност над 182 млн. лв. Депутатите обаче не са информирани за очакваните загуби по ОПРР.

От най-добре вървящата като темпове на усвояемост Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” твърдят, че към момента не очакват загуби на средства. Около 220 млн. лв. трябва да се разплатят през втората половина на годината по ОП “Конкурентноспособност”, за да не се стигне до това, твърдят от Управляващия орган. Минимум 4,5 млн. евро ще са загубите по една от “малките” Оперативни програми – тази за “Административен капацитет”. Другата “малка” програма – “Техническа помощ”, също може да създаде проблем.

Не такова е положението при Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Прогнозата е, че ще бъдат усвоени между 88 и 91% от средствата. Оптимистичната прогноза, която стана известна в първата половина на септември е, че загубите по ПРСР ще са поне 178 млн. евро. За втората половина на годината от бюджета ще бъдат взети допълнително 70 млн. лв. за покриване на разходите по ДДС, които ЕК не признава.

Програмата за рибарство е с договорени средства за близо 199 млн. лв., докато към средата на 2015 г. реално разплатени за над седем години са едва 61,5 млн. лв.

От Междинния доклад, приет от народните представители, става ясно още, че и през втората година от програмен период 2014-2020 г. се предприемат предимно действия по подготовка на проекти и отваряне на процедури, а реалното разплащане е предвидено за следващата година. От Доклада става ясно още, че до края на месец октомври 2015 г. трябва да е факт възможността за изцяло електронна комуникация на бенефициентите с Управляващия орган на Оперативните програми, Сертифициращ и Одитен орган, включително изпращане на официални документи.

 

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО