So Independent - Ню Йорк стартира със „Съдилището“

So Independent - Ню Йорк стартира със  „Съдилището“
Кадър от филма "Съдилището"
A A+ A++ A

С българската номинация за „Оскар“ - „Съдилището“ на Стефан Командарев започва 11-тото издание на първия в света ежегоден български кино-форум извън страната So Independent - Ню Йорк.

Тази година фестивалът ще бъде под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Фестивалът So Independent - Ню Йорк ще се проведе от 28 септември до 3 октомври в кино Bow Tie Chelsea Cinemas в Ню Йорк. Подробната програма на фестивала можете да намерите на сайта на So Independent.

За изминалите десет години, на първия ежегоден фестивал за българско кино в чужбина, са показани над 200 съвременни български филма, като е дадена възможност на повече от 60 родни творци да гостуват и покажат творчеството си пред публиката в Ню Йорк. По този начин So Independent утвърждава постиженията на българското кино и затвърждава позицията си като първоизточник на кино и културен обмен между България и САЩ.

Кмета на София, Йорданка Фандъкова ще присъства „виртуално“ на фестивала със специално обръщение към организаторите, участниците и публиката. Президентът Плевнелиев ще присъства лично на прожекцията на "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и ще се срещне с публиката на фестивала.

Тази година фестивалът е посветен на 100-годишнината на българското кино и включването на София в мрежата на ЮНЕСКО от творчески градове в категория „кино“ и носител на престижната титла „Творчески град на киното“.

#Стефан Командарев #So Independent #Ню Йорк #Росен Плевнелиев #Йорданка Фандъкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници