Ангелкова: Около 3 млрд. лв. са приходите от международен туризъм

Ангелкова: Около 3 млрд. лв. са приходите от международен туризъм
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БНБ отчете, че приходите от международен туризъм в България са около 3 млрд. лв., въпреки трудния летен сезон. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на регионалната среща в Бургас „Бизнесът на светло за по-добро бъдеще“.

„За съжаление туризмът е сред отраслите с най-голям дял на сивата икономика, който според някои анализи достига 50%“, посочи министър Ангелкова. Тя постави въпроса какви биха били тези цифри, ако целият сектор е изваден на светло. При акция "таен клиент" през изминалия сезон е установено, че хотели, които отчитат една трета заетост, на практика нямат дори и едно свободно място.

Във форума участие взеха и вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на УС на КРИБ Кирил Домусчиев, президентът на КНСБ Пламен Димитров и др.

„Подготвяме промени в Закона за туризма, които да позволят чрез ЕСТИ да се обменя информация по защитени канали между местата за настаняване, общините, Министерството на туризма, НАП и МВР,“ допълни министър Ангелкова.

Според думите й по този начин ще бъде възможно в момента на регистриране на даден турист, всички ангажирани институции да разполагат с нужната им информация. Подобно законово изискване има и в момента, но то често не се спазва или информацията се подава с голямо забавяне, защото се обработва на хартия.

Сивият сектор е в туризма заема около 60-70 %, каза Кирил Домусчиев. 

Предстои още да бъде регулиран статута на националните курорти и кадровата обезпеченост в сектора, стана ясно от изказването на министър Ангелкова. Участниците в дискусията изразиха готовност да се включат в работата на Съвета за кадрите в туризма, който предстои да започне да действа към министъра на туризма.

#Ангелкова #туризъм #приходи #сива икономика #дискусия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »