Австрия вече е върнала 5000 бежанци обратно, включително в България и Румъния

Австрия вече е върнала 5000 бежанци обратно, включително в България и Румъния
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Австрия е върнала в страни от ЕС (най-вече България и Румъния) повече от 5000 имигранти, които са влезли на нейна територия. Това съобщи вътрешният министър на страната Йоана Микл-Лайтнер, цитирана от агенция Ройтерс.

„Ако помня правилно, изпратихме обратно повече от 5000 или 5500 души, особено към България и Румъния“, каза Лайтнер по време на среща в Германия на Християнсоциалния съюз - сестринската партия на християндемократите на Ангела Меркел.

Преди три седмици Австрия и Германия временно освободиха сирийски имигранти от разпоредбите на ЕС, според които бежанците трябва да подадат молба за убежище в първата страна от ЕС, на чиято територия навлязат.

„За функционална система за даване на убежище трябва да има ефективна политика за връщане, а все още има по какво да се работи, особено по отношение на страните от Северна Африка“, каца още тя.

Микл-Лайтнер отбеляза също, че малко молби за убежище са били направени в сигурни страни като Хърватия и Словения, което означава, че имигрантите, които минават през тях, вече не търсят само убежище, но и искат да изберат страната, която предлага най-изгодни икономически условия.

Тя обаче не спомена източния австрийски съсед Унгария, чието отношение към бежанците австрийският канцлер Вернер Файман сравни с нацистките депортирания по време на Холокоста.

Според нея Австрия е арестувала 545 трафиканти на хора и най-вероятно тази година ще има около 2000 дела срещу такива хора, което е два пъти на нивото от миналата година. 

#Австрия #България #Румъния #бежанци #Йоана Микл-Лайтнер #ЕС #мигранти #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"