Цацаров видя обнадеждаващ консенсус за съдебната реформа

Цацаров видя обнадеждаващ консенсус за съдебната реформа
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За втори път политическата класа демонстрира обнадеждаващ консенсус за съдебната реформа. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров по повод на промените в Конституцията, които вчера бяха гласувани на първо четене.

Цацаров заяви, че първият знак за консенсус е бил изборът на главен съдебен инспектор. "Вчерашният ден показа, че диалогът ражда съгласие", каза главният прокурор, цитиран от БТА.

По думите му в публичното пространство обаче се чуват два вида предложения за съдебна реформа - конструктивни и популистки. Конструктивните според него са за отпадането на тайното гласуване и за парламентарен контрол върху прокуратурата. Цацаров отказа да каже кои са популистките предложения.

Много е важно според него и какво ще е мнението на венецианската комисия по въпроса. Цацаров заяви, че очаква комисията да изрази мнение и по начина на избиране на политическата квота във ВСС.

"Аз съм сигурен, че Венецианската комисия ще изрази съвсем ясни становища не само по въпроса за квотите. Очаквам тя да изрази становище и по начина на избиране на политическата квота и дали не се налага тя да бъде избирана с квалифицирано мнозинство", посочи той. 

#Сотир Цацаров #промени #Конституция #съдебна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"