Българската държава непрекъснато пропуска шансовете си да заяви позиция

Българската държава непрекъснато пропуска шансовете си да заяви позиция
A A+ A++ A

Прибързана ли беше категоричната подкрепа на вътрешния министър Румяна Бъчварова за квотното разпределение на имигрантите в ЕС и може ли премиерът Борисов да изрази по-добра национална позиция на лидерската среща довечера? С този въпрос Novinite.bg потърси мнения в парламента в опозицията и сред коалиционните партньори на управляващите. Ето какво отговориха

Атанас Мерджанов, зам-.председател на ПГ на "БСП Лява България":

Решението на българското правителство, заявено от министър Бъчварова, е достатъчно неубедително. То в никакъв случай не отчита цялостните национални интереси на българската държава. Още в началото на годината ние непрекъснато настоявахме за единна българска позиция и тази позиция в най-голяма степен да бъде представлявана от самия министър-председател, който да бъде координатор и на всичките отговорности на държавата и изпълнението на различните ведомства. Също така настоявахме категорично за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност по тези въпроси. Това не се случи до момента. 

Виждам, че и други политически сили започват да подемат тази инициатива, което означава, че действително както политическите сили, отделните партии, така и множеството български граждани не са убедени в правилността на заявената българска позиция. Още повече, че има много сериозна съпротива от Вишеградската четворка, което говори не просто за различно мнение в Европейския съюз по въпроса, а преди всичко за липсата на капацитет и възможности - израз на адекватна солидарност.

България изтърпя достатъчно сериозни премеждия и щети от началото на бежанската вълна още от преди две-три години. Тези ресурси, които българската държава отделяше, не бяха отчетени достатъчно своевременно като усилия и като принос на дърлжава-членка на ЕС към общата солидарност и сигурност на Европа. И това се падаше като отговорност тъкмо на  вицепремиерите Кунева и Бъчварова, които пропускаха - не знам защо - тези свои първостепенни ангажименти и задължения.

Не съм сигурен, че проблемът ни заобикаля, тъй като множество български граждани бяха замесени в каналите за трафик на хора. Непрекъснато сме принудени да отделяме ресурси и  капацитет както от страна на Гранична полиция и МВР, така и от страна на армията за охрана на границата. Виждаме какво се случва в съседна Турция, в близкия до нас Одрин. Наближава и студеното време, така че в никакъв случай опасността не е отминала. Българската държава непрекъснато пропуска шансовете си първо да заяви единна позиция, второ да осигури надеждна подкрепа от европейските институции.

Сутринта разменихме няколко реплики с господин Борисов. Той като министър-председател би трябвало да отчете всички пропуснати възможности от страна на правителството, на държавата като цяло, и да настоява за една сериозна позиция включително и за отстраняване на първопричините за това тежко социално бедствие и драма.


Валери Симеонов, председател на ПГ "Патриотичен фронт":

И ние мислим, че не биваше да се прибързва с изразената подкрепа на квотите. Трябваше да се опитаме да договорим поне по-благоприятни финансови условия - по-благоприятни от развитите държави. Да не говорим, че по принцип нашата позиция е, че не бихме желали да се увеличава броят на бежанците в България. Няма значение дали чрез квота или чрез навлизане и оставане в страната.

Колкото до очакванията ни - какъв по-силен натиск може да има от обявените вече санкции?  Всичко е въпрос на дипломация и на договаряне.


Радан Кънев, съпредседател на ПГ "Реформаторски блок":

Изразената от министър Бъчварова е в пряк наш интерес. Не може да ни навреди квотното разпределение на имигрантите - ние имаме много повече в момента.

#Атанас Мерджанов #Румяна Бъчварова #Валери Симеонов #Радан Кънев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »