Откриха останките на динозавър в Аляска

Откриха останките на динозавър в Аляска
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Останките от нов подвид динозаври е открит в американския щат Аляска. Информацията е базирана на изследване на група американски палеонтолози от Университета на Флорида.

Вкаменените останки на праисторическото същество са били открити в района на реката Колвил в най-северната част на Аляска.

Ръководителят на екипа изследователи - професорът по биология Грегъри Ериксън заяви, че първоначално учените са помислили, че откритите над 6000 кости принадлежат на определен вид хадрозавър, обитаващ териториите на днешна Канада и САЩ. След анализ на формата на черепа палеонтолозите са достигнали до извода, че това е напълно нов подвид динозаври.

Досега никога не са откривани кости на хадрозаври толкова близко до Северния полюс. Ериксън подчерта, че през периода на Кредата, когато са живели хадрозаври, климатът в Арктика е бил по-топъл, отколкото в наши дни.

“Средната годишна температура на Земята по онова време е била около 40 градуса по Фаренхайт /около 4,5 градуса по Целзий/“, отбеляза той. През следващия етап на изследването, учените ще се опитат да установят как е преминавал процесът на адаптация към по-суровия арктически климат.

Хадрозаврите са обитавали Земята пред около 85 милиона години. Тяхната средна дължина е достигала до 10 метра, теглото е надхвърляло 7 тона. Те са се предвижвали на задните лапи, можели са да бягат със скорост до 50 км/ч.

#динозаври #учени #Аляска #Северния полюс #Земята

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници