Посланик Ема Хопкинс: Икономическите имигранти обратно, откъдето са дошли

Посланик Ема Хопкинс: Икономическите имигранти обратно, откъдето са дошли
A A+ A++ A

Всички хора, опитващи се да достигнат Европа по икономически причини, трябва да бъдат върнати в страните им на принадлежност, каза в студиото на БНТ посланикът на Великобритания у нас Н. Пр. Ема Хопкинс.

Приоритет на страните-членки трябва да бъде създаването на надеждна система за интервюиране и оценка на бежанците, които искат убежище в Европейския съюз, за да се разграничат ясно икономическите от търсещите закрила имигранти, отбеляза дипломатът.

Според Ема Хопкинс по-големият риск за нас е да гарантираме, че тези потоци от хора не увличат чуждестранни бойци в Сирия - те представляват риск не само за България, но и за Европа.

"Това, от наша гледна точка е проблем и трябва да има много строги процеси на проверки, за да гарантираме, че имаме последователни положителни резултати", каза британският посланик, като добави още: "Не мисля, че има риск от престъпност, хората основно бягат и търсят убежище".

В коментар за отхвърления в началото на месеца антикорупционен закон, Хопкинс заяви, че се създава впечатление за непоследователност в действията на някои политически партии. "Не коментираме конкретни законопроекти, но се опитваме да даваме практични съвети, базирани на нашия опит", каза тя.

Много от препоръките на Европейската комисия и Венецианската комисия подчертават нуждата от много сериозна независимост в съдебната система на България, коментира посланикът по темата на деня - гласуването на конституционните промени за съдебната власт.

"Трябва да има равенство пред закона, а бизнесът настоява за прозрачност и предвидимост в сделките, и че договорите ще бъдат изпълнени. Трябва да има сериозна съдебна система, която не е зависима от организираната престъпност", заяви Ема Хопкинс.

По думите на дипломата волята на българския народ е това, което е необходимо за реформата - "Тези промени не са нужни на външните ви партньори, това е нещо, което България трябва да направи сама и да отрази волята на народа", добави Хопкинс.

#Ема Хопкинс #посланик #имигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници