Борисов: Оптимист съм за промените в конституцията

Борисов: Оптимист съм за промените в конституцията
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов отиде в парламента преди редовното заседание на Министерския съвет днес, за да даде знак на депутатите колко важна е тяхната подкрепа за промените в конституцията, които ще се гласуват на първо четене днес.

Борисов присъства на председателския съвет преди заседанието на парламента.

"Дойдохме с министър Иванов да помолим всички политически партии и депутати да го подкрепят, защото тази промяна е важна", каза Бойко Борисов пред журналисти, цитиран от "Фокус". По думите му одобрението на промените в съдебната власт би било и добър знак за партньорите в Брюксел.

Премиерът изрази надежда, че ще бъдат събрани необходимите 180 гласа подкрепа, които "без това да е сакрално число, дават възможност съдебната реформа да тръгне по бързата писта".

"Оптимист съм, че всички политически партии разбраха колко е важно и ще подкрепят закона на първо четене", каза Борисов.

Според правосъдния министър Христо Иванов за промените има сигурни 160 гласа, но ако се получат 180, това ще позволи по-бързо протичане на процеса, така че да има резултат преди януарския доклад на Еврокомисията за България по механизма за сътрудничество и проверка.

Спорните въпроси може да намерят решение при прецизирането на текстовете между първото и второто четене, смята министърът. "Моето усещане е, че завършихме конструктивен разговор", каза Иванов.

Под законопроекта са се подписали всички депутати от ГЕРБ, както и изключеният Здравко Димитров, без изключения групите на ДПС и на Реформаторския блок, 18 от Патриотичния фронт, 13 от Българския демократичен център (единственият депутат от партията на Николай Бареков Мартин Иванов - Данона, отсъства), трима независими - Ана Баракова, Гюнай Хюсмен и Муса Палев и трима от АБВ - Борислав Борисов, Кирил Цочев и Лъчезар Никифоров.

#Бойко Борисов #Конституцията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници