300 мигранти са опитали да влязат в България

300 мигранти са опитали да влязат в България
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Около 300 мигранти са се опитали да влязат в България през последното денонощие, но са били върнати на турска територия.

Това обяви директорът на "Гранична полиция" Антонио Ангелов, който инспектира граничния пункт "Капитан Андреево", предаде БГНЕС. Междувременно, 21 са задържаните, които след преминаване на съответните процедури, ще бъдат настанени в бежански център. Ангелов обясни, че 150 служители охраняват българо-турската граница, а към тях се присъединяват и 20 жандармеристи, които ще патрулират по главния път Е-80 към Турция.

Според него през последната седмица миграционният поток е намалял с 50%. Командированите допълнително жандармеристи и полицаи на българо-турската граница са, за да се осъществи превенция на миграционня натиск, обясни Ангелов.

„Нямаме някакво нарастване на напрежението от страна на турската страна, но си взимаме превантивните мерки, така че да не ни изненадат по някакъв начин. Имаме уверението на турските колеги, че абсолютно владеят положението, но този план е по-скоро превантивен. Искаме да си уплътним още повече границата в това направление”, заяви той пред БНР.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни е предприела всички мерки за охрана на границата с Турция. Той подчерта, че строителството на огради по границите няма да реши проблема с бежанците.

„Имаме непрекъсната връзка с турските колеги. Жандармерията и полицията ги държат на 40 километра от нашата граница, не ги пускат, пускат само колите и камионите, и се надяваме да удържат. Ние сме предприели мерки, затворили сме границите за нелегални имигранти, вложили сме всички сили и средства”, каза Борисов. Той уточни, че в сряда е свикал Съвета за сигурност към МС, за да се обсъди проблема с бежанците.

Сирийските преселници, които блокираха международния път при Одрин към вътрешността на страната, тази вечер направиха пореден опит да потеглят пеша към ГКПП Капъ куле – Капитан Андреево, съобщават турските информационни агенции.

#България #Турция #граница #мигранти #бежанци #Бойко Борисов #жандармеристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници