Топ специалисти обясняват трансфера на знания и технологии

Топ специалисти обясняват трансфера на знания и технологии
A A+ A++ A

Семинар „Трансфер на знания и технологии“ се състоя от 31 август до 2 септември в хотел "Еуфория клуб" в Боровец. Организатор бе Институтът по физика на твърдото тяло (ИФТТ) със съдействието на Единния център за иновации (ЕЦИ) при Българската академия на науките (БАН). Целта на семинара бе усъвършенстване на иновационния потенциал на ИФТТ чрез предоставяне на практически знания за защита на интелектуалните права, финансиране и трансформиране на научните идеи в бизнес проекти. 

Над четиридесет млади учени от ИФТТ изслушаха лекциите на видни

специалисти в областта на нанотехнологиите от Англия, Белгия, Холандия и България

Семинарът бе открит от директора на ИФТТ акад. Александър Петров. На събитието  присъства зам.-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, който поздрави участниците и им пожела ползотворна работа.

Директорът на дирекция „Наука“ при Министерството на образованието и науката Златина Карова запозна младите  учени с условията за участие в конкурсната програма Наука и образование за интелигентен растеж (НОИР). Зигрид Гилис, адвокат и специалист по интелектуална собственост в IMEC (Interuniversity Micro Electronics Center), Льовен – Белгия, представи механизмите за защита на правата върху интелектуалната собственост в светлината на технологичния трансфер. Елена Андонова, консултант към IsisEnterprise на университета в Оксфорд – Англия, обясни

процеса на трансфер на научни знания и технологии в Оксфорд 

Д-р Дияна Михайлова, главен изпълнителен директор на спин-оф фирмата PlasimoWorks към Технологичния университет, Айндховен (TU/E), сподели своя опит за пътя от научните изследвания до реалния бизнес. Радка Янева, патентен специалист и представител по индустриална собственост в регистъра на Патентното ведомство в България, запозна участниците в семинара с правната защита и реализацията на иновациите, създавани в БАН. 

Акад. Никола Съботинов, водещ специалист в областта на лазерните технологии, вписан в Златната книга на българските изобретатели, разказа 

как едно българско изобретение достига до промишлена реализация 

в България и в чужбина. Главните експерти Марин Пандев и Даниела Леви от Единния център за иновации, партньор на Enterprise Europe Network, предоставиха полезна информация за консултантската дейност на центъра в подкрепа на учените и научните звена за трансфер на технологии и възможностите за участие в проекти по „Хоризонт 2020”.

Семинарът е осъществен в рамките на Европейския проект ИНЕРА „Повишаване на научния и иновационния капацитет на ИФТТ-БАН в областта на многофункционалните наноструктури“ на 7-ма рамкова програма.

#изобретател #университет #НОИР #образование #Българската академия на науките #нанотехнологии #физика #университет #Оксфорд #БАН #учени #наука #технологии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"