Блумбърг: Финансовите пазари заобичаха Ципрас

Блумбърг: Финансовите пазари заобичаха Ципрас
A A+ A++ A

Популярността му сред избирателите може да отслабва, но човекът, който избута световните финансови пазари до ръба и почти изкара Гърция от еврозоната, всъщност спечели слава сред инвеститорите, пише агенция Блумбърг в анализ на политическата и финансова перспектива за Гърция след парламентарния вот в неделя.

Алексис Ципрас отива на избори в неделя със спад в подкрепата за неговата партия СИРИЗА през изминалия месец. Гръцките държавни облигации междувременно регистрираха най-голяма доходност в еврозоната, а фондовият пазар в страната постепенно се възстановява.

Обещанието на Ципрас да сложи край на ерата на строги икономи не беше спазено, след като той се огъна пред исканията на еврорегиона и подписа споразумение за спасителен заем. Инвеститорите сега са по-скоро гледат с оптимизъм на възможността Ципрас да се върне начело на гръцкото правителство, коментира „Блумбърг”.

Преди да се оттегли като премиер и да доведе страната към нови избори, които ще бъдат вторите за осем месеца, 41-годишният Ципрас отказа да направи компромис.

Доходността по 10-годишните държавни облигации докосна 8,33% дъно за 2015 г. За сравнение доходността им през цялата 2014 г. беше 10%, повишавайки се до 11,22% през януари, когато категоричната изборна победа на СИРИЗА сложи началото на шестмесечния авантюризъм с кредиторите.

След като Ципрас прекъсна преговорите в края на юни и призова за референдум върху условията, приложени към спасителния план на страната, гръцките 10-годишни облигации нараснаха до почти 20% на 8 юли.

Акциите също печелят от тогава. Гръцките банки нараснаха с цели 64% от рекордно ниските си нива, а на 24 август основният индекс на атинската борса ASE скочи с 22% от тригодишното си дъно.

Правителство на Гърция в крайна сметка капитулира с изчерпване на парите и затваряне на банките за две седмици. Това осигури около 86 млрд. евро помощ, но доведе до разкъсване на коалицията на Ципрас и му струва парламентарното мнозинство. Той напусна поста си на 20 август.

„Ципрас е просто една политическа заплаха, откакто подписа споразумението”, смята каза Мариус Дахейн, старши стратег в SEB AB във Франкфурт. "В момента в крайнолявата СИРИЗА Ципрас се разглежда като политически риск”, смята икономистът.

Проучванията на общественото мнение показват оспорвана надпревара с „Нова демокрация”, която СИРИЗА свали от власт през януари. Сега партията е водена от Евангелос Меймаракис. Нито една от двете сили, обаче, не се очаква да спечели мнозинство. Остава рискът от продължителна политическа нестабилност в страната с 25% безработица.

Но малко хора предвиждат възобновяване на сблъсъка с еврозоната, който докара Гърция до ръба на финансовия колапс. Инвеститорите очакват следващото правителство, независимо от неговата политическа окраска то ще продължи с изпълнението на изисквания, за да покрие критерии за получаване на най-новия пакет от помощи, трети за Гърция от 2010 г. насам.

"Възприемането на СИРИЗА от пазара се е променило значително след последните избори", заяви Василис Карацас, управляващ директор на Levant Partners, хедж фонд в Атина със 125 милиона долара. Партията е възприемана като сила, която ще изпълни меморандума. Нито една от партиите няма да има илюзията, че може да се върне в Брюксел и да получи по-добра сделка. Илюзията за по-добра сделка и лесен изход изчезна”, заяви икономистът.

Източник: БГНЕС

#Гърция #Алексис Ципрас #доходност #политическа нестабилност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"