Филип Димитров поласкан от номинацията за КС

Филип Димитров поласкан от номинацията за КС
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият премиер Филип Димитров определи номинацията си за конституционен съдия от президента Росен Плевнелиев като желан и достоен финал за своята кариера.

„Нямах много мегдан за колебание”, заяви Димитров пред bTV. Бившият министър-председател коментира, че е поласкан и признателен на държавния глава за това предложение.

Филип Димитров отговори и на упреците към избора на президента, че Димитров не е подписал Конституцията, а сега ще се кълне в нея. „Аз едва ли съм най-непротиворечивата личност в България”, призна Филип Димитров.

„Нямаше как да подпиша Конституцията, защото не съм бил депутат във Великото Народно събрание”, изтъкна той. „Второ, Конституцията и нейното подписване беше част от един огромен политически дебат, който далеч надхвърляше конституционните правила. И трето, винаги съм изразявал позиция по отношение на Конституцията ... имал съм възражения към определени текстове и елементи от нея, затова и сега се говори за промени в нея,” изтъкна Димитров.

„Нямам намерение да се произнасям по партийни и междупартийни въпроси. Приключих с това преди 7-8 години. Прогнозата какво ще стане с управляващото мнозинство би била прибързана,” добави той.

По думите му движението на България е в посока, която очевидно я доближава до неща, които в последните 25 години са били целта на всички промени. Колко мъка има в провеждането на всички тези усилия е друг въпрос. 

"Идеята, че ще имат магически ефект, че на сутринта се събуждаме и нашата съдебна система става прекрасна, не е сериозна и не трябва да се внушава на никого", уточни той.

Според него обаче да се предприемат тези стъпки е важно, тъй като показват тенденцията в държавата.

„Демонизирането на която и да е политическа формация в България е нещо много опасно. Особено когато става въпрос за смесването на политиката с етноцентризма, това създава сериозни опасности”, посочи Филип Димитров на въпрос за влиянието на ДПС.

 

#Филип Димитров #България #Росен Плевнелиев #Конституция #колебание #съдебна система #тенденция #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »