Полицейските шефове от Първомай и Асеновград са прикривали престъпления

Полицейските шефове от Първомай и Асеновград са прикривали престъпления
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Окръжната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняеми по две отделни досъдебни производства арестуваните началници на полицейските управления в Първомай Васил Налбантов и в Асеновград Димчо Темелков за лично укривателство чрез осуетяване на наказателно преследване срещу лица, извършили престъпления.

От прокуратурата уточняват, че двете досъдебни производства нямат връзка помежду си.

Окръжната прокуратура в Пловдив е повдигнала обвинение и на още двама полицейски инспектори от РУП-Асеновград. Единият от тях е обвинен за неизпълнение на задължения по служба и за вещно укривателство, а вторият - за спомагане на лице да избегне наказателно преследване.

Две обвинения са повдигнати на Румен Дичев, заместник началник на РУП- Първомай - за спомагане на лице да избегне наказателно престъпление и за подкуп.

80% от служителите на РУП-Първомай са се занимавали с частна стопанска дейност в работно време - като търговия, отглеждане на земеделска продукция, дърводелски услуги и други, каза  Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив, цитиран от "Фокус". По думите на прокурора, почти всички служители или зареждали с горива личните си автомобили, или са похапвали и попийвали в различни заведения без да плащат, за да не проверяват собствениците. 

„В тези малки градове общественото мнение е настроено да възприема за нормално срастването на полицейските служби със силните местни хора. Проведеното до момента разследване потвърждава тази информация. Установени са множество случаи, които касаят неправомерни действия на служителите на РУП-Първомай и РУП-Асеновград, за които има доказателства и продължават да се събират такива. Единият от фрапиращите случаи в РУП-Първомай е свързан с незаведена и неотработена преписка за кражба на коне в близко село, заради което се стига до убийство на извършителя на посегателството срещу собствеността. Сблъскваме се с типичен пример как една ненавреме свършена работа от полицията повлича след себе си ново тежко престъпление”, заяви на пресконференция днес в Пловдив апелативният прокурор Иван Даскалов.

„Двамата извършители на убийството са заявили, че искали да покажат как се постига възмездието, когато полицията не си върши работата. Като се запознахме с останалите нарушения, стигнахме до извода, че става дума за местен феодализъм“, коментира окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

В РУП-Първомай се проверяват още десет случая на нарушения. Един от тях е от 2012 г., когато син на известен бизнесмен извършил пътно-транспортно произшествие пред свидетели в центъра на гр. Първомай, но като водач на автомобила е подменен от друго лице, за да избегне наказателно преследване.

Обект на проверка от страна на прокуратурата е неотработена преписка за покупката на пасище, превърнато в кариера край Първомай, извършване на лични справки от полицейски служители за криминално проявени лица и техни роднини и др.

В РУП-Асеновград се разследват поредица от случаи за нарушаване на служебните задължения от страна на полицейски служители с цел облагодетелстване, разпореждания за неналагане на глоба за изтекъл срок на разрешително за оръжие, незавеждане на сигнали от граждани и др.

„Така се неглижира възможността полицейските служители да разкрият престъпления, което оставя в обществото чувството за безнаказаност“, заяви зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.

Продължават активните процесуално следствени действия на Окръжна прокуратура-Пловдив – огледи, разпити на свидетели, назначаване на експертизи, както и повдигане на нови обвинения.

#Първомай #Асеновград #обвинени #престъпления

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"