ООН прие резолюция за Сирия

ООН прие резолюция за Сирия
Русия и Китай се присъединиха към останалите 13 държави в Съвета за сигурност на ООН и одобриха резолюция 2042. Снимка: "Ройтерс"
A A+ A++ A

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за Сирия.

Организацията единодушно одобри решението за изпращане на международни наблюдатели, които ще следят дали се спазва примирието в Сирия, предаде АФП, цитирана от „Фокус”.

Приемането на резолюция 2042 дава „зелена светлина” за изпращане на първите 30 невъоръжени военни наблюдатели.

За разполагането на пълна мониторингова мисия от над 200 наблюдатели е нужна нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да даде пълен мандат.

„Доволни сме от текста на последната резолюция,” заяви посланикът на Русия в ООН Виталий Чуркин преди гласуването на документа.

Русия имаше сериозни резерви относно текста на проекторезолюцията, който беше съгласуван след двудневни преговори.

Като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН Русия и Китай упражниха правото си на вето върху приемането на резолюция, която да позволи военна намеса срещу режима на Башар Асад.

Двете страни се опасяват, че в Сирия ще се развие „либийски сценарий”, който няма да изведе страната от кръвопролитната криза, а само ще вземе още жертви.

С приемането на резолюция 2042 Съветът за сигурност на ООН ще изпрати невъоръжени наблюдатели още тази седмица.

Междувременно сраженията между бунтовниците и правителствените сили продължават, въпреки че на 10 април трябваше да влезе в сила плана на международния пратеник за Сирия Кофи Анан.

Планът предвиждаше край на огъня, но властта в ръцете на Башар Асад не спази поетите ангажименти и през последните дни съобщенията за нови жертви на режима му продължиха.

#Съвет за сигурност на ООН #ООН #Башар Асад #Русия #Китай #Кофи Анан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »