АБВ няма да подкрепи промените в конституцията

АБВ няма да подкрепи промените в конституцията
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

АБВ няма да подкрепи промените в конституцията на първо четене, стана ясно от думите на председателя ПГ на АБВ Борислав Борисов пред журналисти в НС.

Той смята, че КС с отказа си да не приеме предварително становище по законопроекта си е „измил ръцете”. Борисов изказа мнение, че от АВБ на второ четене няма да подкрепят точката за прокурорската квота, предаде БГНЕС.

ДПС и Патриотичният фронт заявиха, че ще гласуват за промените в Конституцията, независимо от днешното решение на Конституционния съд.

Предвижда се промените да бъдат обсъдени на първо гласуване на 23 септември. От ГЕРБ и Реформаторския блок очакват подкрепа от всички депутати, подписали законопроекта за изменение на конституцията. 

По-рано днес Конституционния съд отказа да разгледа питането на 144-ма депутати, свързано с проекта за промени в конституцията във връзка със съдебната реформа. Според 10 от членовете на съда предварителното питане за предстоящите изменения в основния закон е недопустимо.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че решението на КС е очакваното и е съобразено с трайната му практика. 

"Разчитам, че всеки, който се е подписал под конституционния проект, ще гласува за него. Няма никаква причина да бъде спънка. Всеки, който има съмнения в конституционносъобразността на промените, ще бъде свободен да сезира КС, след като бъде приет. Ще чуем мненията на КС, но не днес", заяви Кънев. По думите му, има трайна практика на КС, че не гледа бъдещи закони. 

#Конституция #промени #АБВ #Конституционен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"