193255 статии       |       389 интервюта       |       1524 снимки       |       38126 абоната       |      
USD 1.64342| EUR 1.95583| GBP 2.20033|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигнал

Размер на шрифта:   

В ЕС има над 12 милиона души, които са трайно безработни

17 септември 2015, четвъртък / 14:57; Коментари: 0
Send to Kindle
В ЕС има над 12 милиона души, които са трайно безработни

В Европа има над 12 милиона души, които са безработни от повече от година. Въпреки икономическото възстановяване и признаците за подобряване на пазара на труда в ЕС техният брой се е удвоил между 2007 г. и 2014 г. и е достигнал половината от общия брой на безработните.

Днес Европейската комисия предложи на държавите от ЕС насоки за по-ефективно подпомагане на дългосрочно безработните да се върнат на работа. След подновяването на инициативата за младежка заетост през май, това е нова конкретна инициатива в контекста на по-широката икономическа и социална програма на Комисията на Жан-Клод Юнкер, чиято цел е да засили създаването на работни места, икономическото възстановяване и социалната справедливост в Европа, съобщиха от Еврокомисията.

Планът за инвестиции за Европа има потенциал да създаде милиони нови работни места. Но дори когато се създават такива, за трайно безработните често е много трудно успешно да се върнат на пазара на труда. Ето защо в предложението за препоръка на Съвета, представено днес, се предвижда всички търсещи работа лица, които са били безработни в продължение на повече от 12 месеца, да получат индивидуална оценка и писмено споразумение, в което им се предлага конкретен и персонализиран план за връщане на работа преди достигане на 18 месеца безработица.

Междувременно бе съобщено, че страните - членки на ЕС, могат да спират да плащат социални помощи на граждани от други държави от общността, които прекалено дълго време не са успели да си намерят работа, се казва в решение на базирания в Люксембург Съд на ЕС, цитирано от информационните агенции.

Магистратите се произнесоха по дело, заведено от шведско семейство от босненски произход, живеещо в Германия, пише "Сега". Назифа Алиманович и трите й дъщери се преместват да живеят в Германия през 2010 г. Тя и най-голямата й дъщеря за кратко работят, след което от 2011 г. са дългосрочно безработни. Те получавали социални помощи за безработица, а за двете по-малки момичета майката получава детски надбавки. През 2012 г. властите в Берлин спират обезщетенията за безработица на двете жени с мотива, че майката и дъщерята са чужди граждани, които пребивават в страната с цел да си намерят работа. Германия отказва да плаща и детски надбавки за другите две момичета. Семейството съди властите за спрените помощи. От своя страна германският федерален социален съд поиска от Съда на ЕС да се произнесе по казуса "Алиманович".

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО