Сърбия плаши Унгария с ''ответни мерки'' по бежанската криза

Сърбия плаши Унгария с ''ответни мерки'' по бежанската криза
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът на Сърбия Александър Вучич остро разкритикува позицията на редица европейски страни спрямо засиления поток от бежанци.

"Няма да позволим на никого да ни унижава. Призовавам ЕС да реагира, за да накара членките си да се държат спрямо порядките на европейските ценности".

От началото на деня около 5000 мигранти преминаха сръбската граница с Унгария при КПП „Хоргош-Рьоске“ и устроиха лагер в неутралната зона. По-късно част от тях срязаха оградата от бодлива тел и раниха над 20 унгарски полицаи след сблъсъци с камъни и метални тръби.

В отговор органите на реда използваха водни оръдия и сълзотворен газ, а за подкрепления пристигнаха спецчасти, хеликоптери и военни с камиони с картечници. След сблъсъците са задържани общо 29 мигранти, сред които един е окачествен като "терорист".

Малко след събитията, правителството на Унгария взе решение да построи ограда по част от границата си с Хърватия, както и по цялата граница с Румъния, съобщи премиерът Виктор Орбан, цитиран от световните медии. Предстоят редица разговори с Румъния и вероятно Сърбия.

На 15 септември Унгария затвори напълно границите си със Сърбия заради потока от хора и въведе тежки нарушения за миграцията, като всеки нелегален мигрант е заплашен от 3 г. затвор. Българската съседка остро разкритикува този подход.

От началото на 2015 г. над 200 000 мигранти са преминали през страната на път за Германия и скандинавските страни.

#Унгария #граница #ограда #полицаи #Виктор Орбан #Сърбия #Румъния #Хърватия #мигранти #бежанци #криза #бодлива тел #нападения #Александър Вучич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"