Иран готов на консултации със САЩ за ядрената програма

Иран готов на консултации със САЩ за ядрената програма
Външният министър на Турция Ахмед Давутоглу (вляво) посреща ръководителя на иранската делегация Саид Джалили (вдясно) в Истанбул. Снимка: "Ройтерс"
A A+ A++ A

Ръководителят на иранската делегация на преговорите за ядрената програма в Истанбул Саид Джалили е изразил готовност да проведе двустранни консултации с американските представители.

Разговорите идват в момент на повишено напрежение между Иран и много западни сили заради спорния характер на ядрената програма на Техеран.

Иран настоява, че разработва ядрена технология за мирни цели, докато Западът се опасява , че става дума за атомна бомба.

Въпреки че срещата в Истанбул има за цел да уталожи напрежението в международната общност, западни дипломати побързаха да отслабят очакванията за срещата. Те казват, че най-големите надежди са този кръг на разговори да доведе до други разговори.

Първият кръг от преговорите за ядрената програма на Иран в Истанбул е започнал с „позитивна атмосфера” и може да се превърне в конструктивна основа за бъдещи разговори.

Тази информация сподели Михаел Ман, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, в събота по време на ключовата среща между Иран и световните лидери САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Русия и Германия, предаде „Фокус”, позовавайки се на радио „Гласът на Америка”.

Разговорите между Иран и шесторката са били положителни и много по-добри, отколкото при предишния опит за диалог през януари 2011 г., който се провали.

Според говорителя на Катрин Аштън Михаел Ман най-вероятно ще бъде определена нова дата за преговори, които може да се проведат в Багдад.

Участниците на срещата в събота са демонстрирали желание за прогрес.

Според руския зам.-министър на външните работи Сергей Рябков, който е начело на руската делегация, засега преговорите в Истанбул за иранската ядрена програма протичат конструктивно в рамките на деловия тон.

#Турция #Истанбул #Иран #Техеран #Саид Джалили #Катрин Аштън #ядрена програма #САЩ #Великобритания #Китай #Франция #Русия #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"